Comisia nationala pentru concurenta din Spania a deschis o ancheta in legatura cu practica unor distribuitori de carburanti care nu au raportat in mod corect preturile brute de baza, relateaza cotidianul El Pais.

Conform ziarului spaniol, care nu citeaza insa nicio sursa, "guvernul de la Madrid a solicitat deschiderea unei anchete pentru a vedea daca preturile prea mari la carburanti au legatura si cu altceva decit cresterea preturilor la petrol".

Comisia pentru concurenta vrea, totodata, sa vada daca exista vreo eventuala "pozitie dominanta" a distribuitorilor in urma vreunui pact al acestora sau daca practicile anti-monopol au fost respectate", mai spune El Pais.

Cu toate acestea, concluziile Comisiei nu vor putea influenta deciziile pietei, caci acestea se iau intr-un sector industrial complet liber. Ancheta, care se va extinde si la alte sectoare energetice, precum companiile de gaz si electricitate, se va incheia la inceputul anului viitor.

Pe de alta parte, cotidianul economic El Economista citeaza o alta ancheta a Comisiei care arata ca trei companii petroliere - Repsa, Cepsa (detinuta partial de grupul Total si British Petroleum - au fixat "de o maniera indirecta" pretul de vinzare al carburantilor. Cele trei companii au impus anumite preturi de vinzare in retelele proprii de distributie, ceea ce a dus la o mica variatie a preturilor si practic la anularea competitiei intre diferitele statii petroliere, mai arata El Economista.