Presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, acuza Moscova ca se foloseste de politica ei energetica pentru a santaja Europa, care depinde foarte mult de importurile de petrol si gaz din Rusia. Liderul polonez a declarat ca interventia militara a Rusiei in Georgia a avut drept scop impiedicarea eforturilor Europei de a-si reduce dependenta fata de resursele energetice ruse si de a-si diversifica sursele de aprovizionare, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

"Situatia din Georgia complica aceasta si cred ca scopul Rusiei a fost tocmai acesta", a declarat Kaczynski dupa o intalnire cu presedintii Cehiei, Ungariei si Slovaciei care a avut loc in statiunea slovaca Piestany.

Presedintele polonez a spus ca diversificarea surselor energetice nu inseamna ca UE ar trebui sa inceteze sa cumpere petrol si gaze din Rusia, dar a cerut Moscovei sa-si schimbe modul in care face afaceri cu partenerii sai.

"Nu ar trebui sa uitam ca nu se poate ca politica energetica a partenerului nostru sa includa un element de santaj", a spus Kaczynski.

Un element-cheie al planurilor europene de diversificare a surselor de aprovizionare energetica este proiectul conductei de gaz Nabucco, sprijinit si de Statele Unite si la care participa si Romania. Conducta ar urma sa transporte gaz azer catre Europa traversand Georgia si Turcia. Unii analisti spun ca razboiul din Georgia ar putea complica eforturile de demarare a proiectului Nabucco, daca instabilitatea ii va determina pe furnizorii din Asia Centrala sa aleaga alte potentiale rute de export.

Fosta republica sovietica Georgia este deja o ruta-cheie pentru tranzitul energetic. Ea este in centrul conductei Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), care transporta 850.000 de barili pe zi de titei azer de inalta calitate, din Caspica spre Mediterana.

Azerbaidjanul si Georgia sunt verigi in coridorul energetic, sprijinit de occident, care ocoleste Rusia.

Presedintele Azerbaidjanului, chemat la Moscova

Presedintele azer Ilham Aliev, care saptamana trecuta a fost gazda vicepresedintelui american Dick Cheney, va veni marti in Rusia, la invitatia omologului sau rus Dmitri Medvedev, anunta un comunicat laconic al Kremlinului.

Azerbaidjanul, fosta republica sovietica bogata in hidrocarburi, este punctul de plecare pentru un culoar strategic pentru petrol si gaz, care traverseaza Georgia vecina inainte de a ajunge in Turcia, apoi pe pietele din Europa de Vest, evitand astfel teritoriul rus.