Presiunea politica exercitata de SUA asupra partenerilor sai europeni in problema constructiei gazoductului Nord Stream genereaza tot mai multa nervozitate in Germania. Potrivit publicatiei Handelsblatt, citata de RBK Daily, guvernul de la Berlin a trimis ambasadei americane de la Berlin un protest oficial referitor la apelurile ambasadorului SUA la Stokholm, Michael Wood, de a impiedica realizarea acestui proiect.

Intr-un articol publicat sub titlul „Spuneţi NU energiei ruse nesigure”, de ziarul Svenska Dagbladet, Michael Wood a cerut autoritatilor suedeze sa se opuna proiectului de transport al gazelor rusesti in Germania prin Marea Baltica. Criza din Caucazul de sud a aratat ca Europa si SUA nu trebuie sa depinda de Rusia in plan energetic, scria Wood.

In opinia ambasadorului SUA, intregul proiect ar fi un acord special intre Germania si Rusia, in conditiile in care decizia trebuie sa apartina intregii Europe. In acest context, seful diplomatiei de la Berlin, Frank-Walter Steinmeier, a solicitat departamentului de resort al institutiei sale sa aduca la cunostinta ambasadei SUA nemultumirea Berlinului in aceasta chestiune, anunta Handelsblatt, citand surse din interiorul cabinetului german.

Comentand situatia creata, ziarul nota, printre altele, ca divergenetele dintre americani si europeni in privinta Nord Stream s-au intensificat: „Unul din importantii nostri parteneri din NATO incearca sa opreasca un proiect pe care Germania are de gand sa il duca la bun sfarsit. Nu mai traim in vremurile confruntarilor intre blocuri, cand superputerile cu armament nuclear stateau unii in fata altora, iar europenii trebuiau sa se gandeasca cum sa nu le cada sub picioare”, a mai spus Frank-Walter Steinmeier.