Proiectul european de gazoduct Nabucco nu trebuie abandonat, in pofida numarului tot mai mare de initiative rivale, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Aflat luni, la Budapesta, Barroso, a adaugat ca este in interesul Europei sa diversifice rutele de aprovizionare in domeniul energetic.

"Celelalte proiecte de gazoduct nu pun neaparat in pericol gazoductul european Nabucco", a declarat Jose Manuel Barroso, dupa o intrevedere cu premierul ungar Ferenc Gyurcsany, relateaza NewsIn. "Europa are nevoie de un numar tot mai mare de legaturi energetice si de aceea UE s-a angajat in proiectul Nabucco", a subliniat Barroso, spunand ca este in interesul Europei sa diversifice sursele, ca rutele de aprovizionare in domeniul energetic.

Proiectul Nabucco, care trebuie sa aduca gazul din Marea Caspica spre UE ocolind Rusia, asociaza sase tari, printre care Ungaria, dar are probleme in a demara, mai ales din cauza finantarii insuficiente. Principalul concurent este proiectul ruso-italian South Stream, la care Ungaria este de asemenea asociata, si care a fost considerat "mai promitator" de catre Consiliul mondial al energiei, in iunie.

Joi, ambasadorul american la Budapesta, April Foley, a cerut Budapestei sa incetineasca negocierile pentru South Stream in favoarea Nabucco. "Rusia a folosit de multe ori dominatia sa energetica in scopuri politice. Proiectele ca Nabucco pot aduce o adevarata diversificare, dar numai daca se bucura de prioritate", a subliniat ea.

Ungaria intentioneaza sa organizeze in ianuarie 2009 un summit Nabucco la Budapesta, la care vor participa liderii tarilor vizate. Sustinut de grupul austriac OMV, ungar MOL, roman Transgaz, bulgar Bulgargaz, turc Botas si german RWE, Nabucco ar urma sa aduca incepand din 2013 gazul din Marea Caspica spre Austria prin Turcia si Balcani, pe un traseu de 3.300 kilometri.

Consortiul are totusi probleme de finantare, costul fiind recent reevaluat la 7,9 miliarde de euro, in loc de 4,4 miliarde de euro.