Ungaria va lansa din 2009 o noua taxa in sectorul energetic, "Robin Hood", care va fi aplicata companiilor petroliere si de gaze naturale, comerciantilor si distribuitorilor de electricitate si gaze naturale, potrivit unui proiect de lege publicat recent. Companiile afectate de impozitul suplimentar de 8% pe profit includ grupul petrolier MOL si subsidiarele ungare ale companiilor germane E.ON si RWE.

Analistii spun ca noua taxa din sectorul energetic nu numai ca va eroda profiturile companiilor afectate, printre care firma cu veniturile cele mai mari din tara, MOL, ci va transmite, totodata, un semnal negativ investitorilor care vor sa intre pe piata ungara, relateaza Reuters citata de NewsIn.

"Companiile nu au luat in considerare un astfel de impozit, care majoreaza semnificativ riscul de investitii in aceasta tara si reprezinta o amenintare pentru proiectele de investitii din sectorul energetic", atrage atentia analistul Tamas Pletser de la ING Bank. Companiile afectate de impozitul suplimentar de 8% pe profit includ grupul petrolier MOL si subsidiarele ungare ale companiilor germane E.ON si RWE, potrivit textului de lege publicat pe pagina de internet a ministerului.

Ungaria, unde exista una dintre cele mai accentuate fiscalitati din Europa, se bazeaza partial pe investitii straine directe pentru finantarea deficitului sau, dar cresterea costurilor salariale si fiscalitatea au scazut atractivitatea tarii pentru investitorii straini in ultimii citiva ani.

Guvernul se asteapta ca noul impozit sa aduca venituri bugetare de 30 de miliarde de forinti (182,8 milioane dolari), daca parlamentul va aproba proiectul in toamna. Cistigurile vor fi destinate gospodariilor cu venituri mici, in calitate de plati compensatorii, care sa contrabalanseze costurile de incalzire, in crestere.