Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, joi, ca preturile gazelor naturale nu vor fi majorate de la 1 octombrie, informeaza Mediafax.

Saptamana trecuta, premierul Calin Popescu-Tariceanu a afirmat ca o eventuala majorare a preturilor la gaze naturale din aceasta toamna, solicitata de catre distribuitorii de gaze, este nejustificata, in conditiile in care cotatia titeiului pe piata externa a scazut.

Declaratiile vin in contextul in care companiile E.ON Gaz Romania si Distrigaz Sud au solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) majorarea preturilor gazelor naturale furnizate populatiei cu aproximativ 10%, de la 1 octombrie, cererile urmand sa fie analizate de institutie.

Directorul general adjunct al directiei de tranzactii corporatiste de energie din Distrigaz Sud a declarat ca pretul gazelor naturale va creste in luna octombrie, intrucat se majoreaza pretul gazelor importate din Rusia.

"In prezent luam gaze rusesti cu 500 dolari pe 1.000 metri cubi, iar pentru trimestrul al patrulea estimarile indica un nivel de 550 dolari la 1.000 metri cubi. Nu cred ca exista sanse ca pretul sa nu creasca, vom avea datele necesare la finele lunii septembrie. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei trebuie sa decida. Vom avea un impact al scaderii barilului de petrol in primul trimestru din 2009", a spus Richard.

Ultima majorare a preturilor gazelor furnizate populatiei a avut loc la 1 iulie, cand tarifele au crescut in medie cu 12,5%.

La acea data, cele doua companii au anuntat ca majorarea cu 12,5% nu acopera cheltuielile si ca vor solicita ANRE o noua crestere incepand cu 1 octombrie 2008.