Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) va mentine tariful actual al gazelor naturale furnizate consumatorilor captivi, inclusiv casnici, se arata intr-un comunicat al autoritatii, citat de NewsIn. Institutia a aratat ca in cursul lunii septembrie a primit din partea companiilor Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania cereri de ajustarea pretului final reglementat, de la 1 octombrie.

"Decizia Comitetului de reglementare al ANRE are in vedere mentinerea la un nivel rezonabil a pretului gazelor naturale in perioada imediat urmatoare, fara a fi afectata securitatea si continuitatea in furnizare, in contextul in care sunt asteptate evolutii viitoare favorabile ale preturilor din import", se arata in textul comunicatului.

Referitor la cererile Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania, ANRE transmite ca aceste solicitari sunt justificate prin cresterea pretului de import.

"Cererile sunt justificate prin cresterea pretului de import, evaluarile companiilor, facute in concordanta cu clauzele din contractele in derulare, indicand pentru trimestrul IV 2008 preturi in crestere sensibila fata de nivelurile actuale. Mentionam ca preturile de import platite de furnizorii de gaze naturale sunt ajustate trimestrial, pe baza unei formule care include cotatiile medii la pacura si motorina din ultimele noua luni anterioare trimestrului de livrare, cotatii ce au inregistrat o crestere continua in perioada ianuarie-iulie 2008", se arata in comunicatul ANRE.

Institutia considera ca in cursul anului viitor pretul gazelor chiar ar putea sa scada. "Evolutiile recente ale cotatiilor la petrol si produse petroliere indica insa o tendinta de scadere care, daca se mentine, se va reflecta in preturile gazelor naturale din import incepand cu cea de-a doua jumatate a anului 2009, in sensul reducerii acestora", se mai arata in comunicatul ANRE.

La inceputul lunii septembrie distribuitorul de gaze naturale Distrigaz Sud a cerut ANRE majorarea pretului gazelor livrate populatiei cu 12%, incepand cu 1 octombrie 2008.

Ultima majorare a pretului gazelor pentru populatie a fost integistrata pe 1 iulie cand acestea s-au scumpit cu 12,5% pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz Romania.