Compania Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) a achitat la finele saptaminii trecute peste 148 milioane RON (aproximativ 40,2 milioane euro) catre bugetul de stat al Romaniei, reprezentind dobinda anuala la obligatiunile convertibile emise de RRC in 2003 in favoarea Ministerului de Finante din Romania. Rompetrol a achitat aceasta dobinda inainte de termenul legal, se arata intr-un comunicat.

Pina in prezent, nivelul total al dobinzilor achitate de Rompetrol Rafinare catre bugetul de stat al Romaniei se ridica la peste 150 de milioane euro. Evolutia indicatorului EURIBOR a determinat o crestere cu aproximativ 80% a valorii dobinzilor platite anuale de companie, de la 22,2 milioane euro in 2004 la 40,2 milioane euro in 2008, se arata intr-un comunicat al companiei.

In valoare totala de 571 de milioane euro, obligatiunile emise in 2003 au scadenta la 30 septembrie 2010 si poarta o dobinda anuala de EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate) plus 1,5%. Obligatiunile vor fi convertite in actiuni RRC in cazul in care emitentul nu le rascumpara pina la scadenta.

Emisiunea de obligatiuni convertibile a fost legiferata in 2003 si ulterior aprobata de Parlament si promulgata de Presedintie, fiind cea mai viabila metoda de recuperare a datoriilor istorice inregistrate de rafinaria Petromidia inainte de privatizarea sa catre Grupul Rompetrol in 2001. De asemenea, masura a fost validata si de Consiliul Concurentei, confirmind astfel ca nu a reprezentat ajutor de stat.

De la privatizarea companiei si pina acum, valoarea totala a taxelor platite de companie la bugetul de stat si alte fonduri speciale se ridica la aproximativ 4,7 miliarde USD.