Guvernul a aprobat miercuri prin ordonanta de urgenta infiinţarea Companiei Energetice Nationale, a anuntat premierul Calin Popescu Tariceanu intr-o conferinta de presa televizata.

  • Obiectivele companiei vor fi, potrivit premierului, "calitatea serviciilor si politici care sa duca in final la costuri suportabile pentru consumatori". Premierul a adaugat ca "aceste obiective sunt obiectivele Uniunii Europene si raspundem in acest fel si asteptarilor pietei, asteptarilor consumatorilor, fie ca vorbim despre persoane fizice sau de consumatori industriali, iar securitatea energetica este un factor cheie".
  • "Fara o societate puternica, suntem pur si simplu spectatori la marile proiecte energetice care ar trebui sa se deruleze si sa se desfasoare incluzand Romania. Va dau doua exemple: cele doua conducte de transport, conducta de transport titei de la Constanta la Trieste si conducta de transport gaze din zona Caspica pana in centrul Europei - Nabucco. Pana acum, toate statele din Europa si-au pus companiile sa participe in aceste proiecte. Romania nu a avut o companie capabila pana in prezent sa se angajeze consistent in astfel de proiecte", a afirmat primul ministru.
  • "Franta, Germania, Ungaria au astfel de companii. Romania sustine proiectul politic, adica prin declaratiile liderilor politici. Un astfel de proiect trebuie intr-adevar sa aiba sustinere politica, dar nu e suficient. E necesar, dar nu e suficient."
  • "In sectorul energetic se petrec mari transformari, este o cursa de competitivitate si cel mai important este ca trebuie sa tinem cont de constrangerile legate de mediu. O companie puternica, care sa se poata finanta pentru a investi in proiectele care sa duca la reducerea emisiilor de dioxid de carbon pentru sectorul productiei de energie pe carbune. Ne confruntam cu o mare problema si riscam ca o parte din societatiile producatoare de energie electrica pe carbune sa fie inchise."