Pretul petrolului a scazut cu 10 procente vineri, atingand cel mai scazut nivel din ultimele 13 luni, stabilizandu-se undeva la 75 de dolari pe baril, scrie Reuters. Aceasta scadere a fost cauzata de constrangerile de pe pietele de credit, de falimentele bancilor si de cresterea somajului, ceea ce indica fapul ca SUA va intra in recesiune, reducand consumul de combustibil.

La bursa de marfuri de la New York pretul petrolului a scazut cu 8,89 dolari, coborand la 77,7 dolari pe baril, cel mai mic nivel de la 10 septembrie 2007, iar pretul petrolului pe piata londoneza a scazut cu 8,57 dolari, ajungand la 74,09 dolari pe baril.

Agentia Internationala a Energiei a revizuit in scadere estimarile privind cererea de petrol la nivel global din acest an atingand cel mai mic nivel din 1993, si a estimat pentru 2009 o cerere mai mica cu 190.000 de barili pe zi.

"Este putin probabil sa se imbunatateasca semnificativ conditiile de creditare in urmatoarele saptamani sau luni, iar preturile materiilor prime vor continua sa fie sub presiune in viitorul apropiat", au declarat analistii de la Goldman Sachs, citati de Ziarul Financiar.