Gazprom, cea mai mare companie de gaze naturale din lume, ia in considerare posibilitatea de a construi un gazoduct prin Romania, in conditiile in care Rusia cauta parteneri pentru proiectul sau South Stream, informeaza NewsIn, care citeaza Reuters.

Gazprom arata intr-un comunicat ca directorul executiv Aleksei Miller a discutat la o reuniune la Moscova despre posibilitati de cooperare cu seful Transgaz, Ioan Rusu si cu seful producatorului de gaze naturale Romgaz, Francisc Toth.

"La intalnire au fost discutate chestiuni legate de stocarea subterana a gazelor naturale si referitoare la dezvoltarea actualelor capacitati de tranzit, ca si despre crearea altora noi", potrivit comunicatului Gazprom.

Compania ruseasca de gaze naturale mai arata ca o delegatie a sa va efectua in curand o vizita in Romania, ca sa discute detaliile proiectului.

Purtatorul de cuvant al Gazprom a refuzat sa dea mai multe detalii despre proiecte.

Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din lume, care furnizeaza un sfert din necesarul de gaze naturale din Europa, cauta mai multi parteneri, care sa se alature proiectului privind constructia conductei South Stream, derulat cu grupul italian Eni. Conducta South Stream urmeaza sa transporte gaze naturale rusesti de la Marea Neagra in sud-estul Europei.

Rusia a acceptat deja ca traseul conductei sa fie prin Bulgaria, Serbia, Ungaria si Grecia si poarta negocieri cu Slovenia si Austria, care sa se alature proiectului.

Romania este partenera intr-un alt proiect de constructie a unei conducte, Nabucco, sustinut de Uniunea Europeana (UE) si de Statele Unite, care urmeaza sa duca gaze naturale de la Marea Caspica in sud-estul Europei.