Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) va micsora oferta de petrol la reuniunea de la Viena, saptamana viitoarea, iar “scaderea trebuie sa fie ampla”, a spus presedintele grupului, Chakib Khelil, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

“Va exista o scadere a productiei, iar aceasta trebuie sa fie semnificativa, astfel incat sa restabileasca echilibrul dintre cerere si oferta”, potrivit agentiei algeriene de stat de stiri APS, care il citeaza pe Khelil.

OPEC va avea o reuniune de urgenta la Viena, in 24 octombrie, ca sa analizeze impactul incetinirii cresterii economice asupra pietelor petroliere.

In cadrul OPEC se accentueaza presiunile referitoare la o coborare a ofertei de titei, in conditiile in care pretul petrolului a scazut cu mai mult de 50% fata de nivelul record, de 147,27 dolari/baril din iulie, iar analistii anticipeaza ca recesiunea economica mondiala va cobori cererea de petrol.

Conform unei declaratii anterioare a lui Khelil, OPEC estimeaza un nivel minim al pretului petrolului intre 70 si 90 de dolari/baril.

OPEC evita, de obicei, sa anunte o tinta de pret pentru petrol, dar reprezentantii acesteia au facut, luna aceasta, mai multe declaratii decat de obicei referitoare la o marja pe care o considera acceptabila, semnal ca grupul este gata sa actioneze, ca sa sustina cotatia petrolului.