Gazoductul South Stream "nu este o prioritate" pentru UE si nu va afecta construirea conductei europene Nabucco, statele membre fiind libere sa se asocieze ambelor proiecte, a declarat miercuri pentru NewsIn Ferran Tarradellas, purtatorul de cuvint al comisarului pentru energie Andris Piebalgs.

"Comisia Europeana nu considera South Stream o prioritate, dar nici nu se opune acestui proiect. Daca o tara doreste sa participe la construirea acestei conducte, este libera sa o faca, dar CE nu ofera in acest moment nici un sprijin financiar sau de alta natura pentru acest proiect", a spus Tarradellas referitor la vizita delegatiei Gazprom la Bucuresti, care ar putea oferi Romaniei sa participe la proiectul South Stream.

Purtatorul de cuvint al CE a respins ideea ca gazoductul rus s-ar afla in concurenta cu proiectul european Nabucco, menit sa ofere o alternativa la reteaua de distributie Gazprom.

"Prioritatea noastra este Nabucco. Elementul cheie este ca tarile caspice sa furnizeze gaz pentru aceasta conducta, iar pentru a ne arata interesul, comisarul Piebalgs va face o vizita saptamina viitoare in toate tarile furnizoare si de tranzit - Azerbaijan, Turkmenistan, Georgia si Turcia", a spus Tarradellas, precizind ca intilnirile vor avea loc la nivel de sefi de stat.

Nabucco ar urma sa aduca gaz in Europa din Azerbaijan si eventual Turkmenistan via Georgia si Turcia prin Bulgaria, Rominia, Ungaria si Austria.

Constructia conductei Nabucco va incepe in 2010 si ar urma sa livreze gaz din 2013 in timp ce darea in functiune a conductei South Stream, potrivit Vedemosti, ar fi aminata cu 2 ani, pentru 2015.

Saptamina trecuta, Gazprom a raspuns la solicitarea Agentiei NewsIn de a explica daca Romania ar urma sa fie invitata de partea rusa la proiectul South Stream, iar gigantul rus a Gazprom a mentionat ca orice tara care are disponibilitatea de a se implica in acest proiect este binevenita, in masura in care manifesta disponibilitate si cu conditia ca negocierile sa se desfasoare rapid.

Chestiunea disponibilitatii Rominiei de a participa in acest proiect, care este perceput ca o contrapondere la gazoductul proiectat de SUA si UE, Nabucco, este motiv de disputa la nivelul declaratiilor liderilor politici de la Bucuresti. Astfel, presedintele Basescu este cunoscut ca fiind promotor asiduu al proiectului Nabucco, in vreme ce saptamina trecuta ministrul Finantelor si al Economiei, Varujan Vosganian, afima ca Romania sprijina South Stream si daca va fi invitata sa faca parte din proiect va accepta.