Transneft si CNPC au semnat miercuri un acord privind principiile de constructie si exploatare ale oleoductului Skovorodino – granita Chinei. Potrivit unor surse apropiate documentului, partea rusa se angajeaza sa suporte cheltuielile de realizare a conductei pana la granita chineza si o parte din segmentul subacvatic care traverseaza Amur.

Pana acum s-a presupus ca Beijing va achita costurile de construire a intregului oleoduct. Termenul de lansare a lucrarilor nu a fost convenit inca, pentru ca nu au fost inca stabilite preturile de livrare de catre Rosneft a materiei prime pe acest traseu.

Se crede ca, dupa semnarea contractelor pe termen lung, Rosneft ar putea primi un aconto de 15 miliarde dolari, scrie RBK Daily.

Ramificatia Skovorodino pana la granita chineza are o lungime de 64 km, iar prelungirea conductei pana la Dacin – 980 km, capacitatea fiind de 15 milioane tone pe an.

CNPC va plati documentatia tehnico-economica a proiectului in valoare de 37 milioane de dolari. Expertiza trebuie finalizata pana la 1 noiembrie. Surse RBK din interiorul Transneft au estimat cheltuielile companiei in cadrul acestui proiect la 600 milioane dolari.

In ceea ce priveste partea chineza, ea va construi si va suporta cheltuielile de amenajare a 980 km de conducta si va pune la dispozitie tehnologia de realizare a segmentului subacvatic.