Importurile directe de gaze ar putea reduce preturile cu cateva zeci de procente, iar Romania ar trebui sa negocieze achizitia de gaze cu Gazprom, fara intermediari, a declarat, vineri, Adrian Borotea, corporate affairs manager al CEZ Romania, citat de Mediafax.

"M-as duce la prima sursa. Trebuie incercat acum sa discutam cu Gazprom, depinde de diplomatia noastra", a spus Borote, care a a adaugat ca trebuie sa se renunte la contractele preferentiale si sursele de energie sa fie disponibile nediscriminatoriu.

Aprecierea lui Borotea privind efectul unor importuri directe de la Gazprom difera de cea a producatorului Romgaz Medias.

Saptamana trecuta, reprezentantii Romgaz au afirmat ca importurile directe de gaze de la Gazprom ar determina o scadere a preturilor de o singura cifra, insa ar avea avantajul sigurantei livrarilor.

"O achizitie directa de gaze nu ar duce la o scadere spectaculosa de pret. Marele castig ar fi orientarea direct catre producator, prin care ai o mai mare siguranta ca primesti gazele, decat de la intermediari. Scaderea pretului ar fi in procente de o cifra, daca am lua gaze direct de la Gazprom", a declarat la 20 octombrie directorul comercial al companiei din Medias, Alpar Kramer.

Intr-un interviu acordat HotNews.ro Alexander Medvedev, vicepresedinte Gazprom declara ca intermediarii dintre Romania si Gazprom la achizitionarea de gaze nu pot fi eliminati, intrucat exista un contract pana in 2030.

Gazprom are o formula de stabilire a pretului customer-made, adica individual, in functie de client, aceasta fiind explicatia pentru pretul ridicat al gazului importat in Romania, a mai spus Medvedev.

Wintershall, WIEE, Conef si Imex Oil sunt companii care furnizeaza Romaniei gaze naturale importate din Rusia, fiind agreate in prealabil de catre concernul rus Gazprom.