Comisarul european pentru energie Andris Piebalgs merge miercuri in Turcia pentru a debloca negocierile provitoare la Nabucco, apoi in Azerbaidjan, tara esentiala pentru aprovizionarea conductei destinata sa reduca dependenta Europei fata de Rusia.

La Ankara, Piebalgs va discuta la cel mai inalt nivel despre o "clauza de tranzit" ceruta de Turcia, dar considerata inacceptabila de UE, relateaza NewsIn. Autoritatile turce vor ca operatorii Nabucco sa ii permita sa cumpere o parte din gazul care care ii tranziteaza teritoriul la pretul de livrare fixat la extremitatea conductei din Austria, tarif mai mic decit in Turcia.

Comisia vrea sa evite un astfel de precedent. Legislatia europeana prevede, in plus, ca tarifele de tranzit sa fie calculate pornind la costurile de productie. "Nu avem nevoie sa facem presiuni asupra Turciei, aceasta tara are tot interesul ca anumite proiecte de conducte sa fie puse in practica", remarca un oficial din Comisie.

"Obiectivele turc si european trebuie aliniate", cu atit mai mult cu cit Turcia este candidata la aderarea la UE, a adaugat el. Bruxelles-ul spera un acord in aceasta problema inainte de sfirsitul anului.

La Baku, comisarul Piegbals va pleda pentru ca Azerbaidjanul sa isi vinda gazul consortiului european, in contextul unei competitii internationale intense, exercitata in special de grupurile ruse.

Pe linga gazul azer, Nabucco trebuie sa gaseasca si alte surse de aprovizionare. Piebalgs are in vedere, in urmatoarele luni, o vizita in Turkmenistan, care ar putea avea zacaminte mai mari decit se crezuse, potrivit unui studiu citat de Comisie.

Proiectul Nabucco, un gazoduct de 3.300 de kilometri, trebuie sa contribuie la aprovizionarea Europei cu gaz provenit din regiunea Caspica si probabil Orientul Mijlociu, evitind teritoriul rus.

Conducta va trece prin Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria, pentru a se opri in Austria. Lucrarile trebuie sa inceapa in 2009 pentru a se incheia cel mai devreme in 2012, dar numerosi experti se intreaba daca proiectul este viabil, aprovizionarea cu gaz a conductei fiind departe de a fi asigurata.