China ar putea imprumuta Transneft (companie de stat care controleaza conductele de petrol) cu 10 miliarde de dolari, iar Rosneft (companie de stat, mare producator de petrol) cu 15 miliarde, a anuntat presedintele companiei Transneft, Nikolai Tokarev, citat de Vedomosti. Conditiile viitoarelor credite nu au fost stabilite, reprezentantii ambelor intreprinderi aflandu-se acum in China pentru clarificarea tuturor aspectelor.

Transneft ar dori un credit pe termen lung – 10 ani – la o dobanda de sub 7% pe an, bani destinati programelor de investitii ale concernului. Oricum, si pentru Transneft si pentru Rosneft, conditiile de creditare propuse sunt aceleasi.

Nici presedintele Rosneft, Serghei Bogdancikov, nici vicepremierul Igor Secin nu au comentat informatia. Desi, scrie Vedomosti, de posibilitatea contractarii unui imprumut de 20-25 miliarde de dolari in schimbul a 20 de ani de livrari de petrol in China se stie inca de la sfarsitul lunii octombrie, cand Moscova a primit vizita premierului chinez Wen Jiabao.

Daca Rosneft si Transneft vor reusi sa obtina imprumurile respective, este o veste buna nu numai pentru companiile de stat, dar si pentru balanta de plati curente a Rusiei, crede analistul Mihail Galkin, de la MDM-bank. Dobanda de 7% pe an nu e deloc mult in conditiile date, ca sa nu mai vorbim ca o asemenea suma este imposibil de atras de pe pietele internationale in momentul de fata.