Proiectul strategiei energetice a Rusiei pana in 2030 prevede o crestere considerabila a exporturilor de gaze naturale, dar si o reducere a exporturilor de petrol, anunta Vedomosti. Acest lucru pune sub semnul intrebarii realizarea marilor proiecte petroliere, spun expertii citati de cotidianul moscovit.

Pana in 2030, exportul de resurse energetice va ramane principalul factor pentru dezvoltarea economiei ruse, constata documentul. Cererea mondiala pentru acest gen de marfuri va creste in medie cu 2-2,5% pe an, estimeaza autorii proiectului. Dar cresterea exporturilor rusesti al acestor resurse va cunoaste o evolutie lenta – cu stabilizarea volumului dupa 2020 la nivelul a 1.000 milioane tone de carburant conventional fata de 892 milioane tone in 2007.

Pietele energetice ale Europei si CSI vor ramine esentiale pentru exporturile Rusiei. In acelasi timp, se prognozeaza o crestere accelerata pentru resusele energetice rusesti in tarile regiunii Asia-Pacific si Africa de Sud. Principalii parteneri ai Rusiei in aceasta zona vor fi China, Japonia, Coreea si India.