Summitul energetic care s-a desfasurat in week-end la Baku (Azerbaidjan) a trasat bazele crearii unei noi axe energetice si a unei noi arhitecturi de conducte de transport, care ameninta sa slabeasca rolul Rusiei pe piata energetica. Intentia de a sustine proiectele de diversificare a traseelor de transport a resurselor energetice in Europa a fost consemnata in Declaratia de la Baku, semnata la incheierea intalnirii la varf a reprezentantilor a 15 tari si ai Comisiei Europene.

Doar doi jucatori-cheie din regiunea Marii Caspice, Kazahstan si Turkmenistan, nu si-au depus semnaturile in josul declaratiei, scrie Gazeta. In schimb, ele nu au refuzat categoric participarea la noile proiecte de diversificare a traseelor de transport, scrie ziarul Gazeta.

Unul dintre elementele centrale ale viitorului sistem energetic il constituie conductele Baku-Tbilisi-Ceyhan si Baku-Tbilisi-Erzerum. Realizarea acestor proiecte este considerata o mare victoriei a SUA, principalul sustinator al noii strategii energetice din zona Marii Caspice.