UPDATE: Pretul petrolului a scazut sub pragul de 49 de dolari/baril
In jurul prinzului, barilul de petrol Brent se tranzactiona la Londra la pretul de 48,54 dolari, iar la New York, barilul de petrol ajunsese la 50,22 dolari.
Reamintim ca pretul petrolului a atins cel mai ridicat nivel din istorie in luna iulie 2008 (147,5 dolari la Londra si 147,2 dolari la New York).
Citeste si De ce cade petrolul? de Dan Popa.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Iranul e practic in faliment, Rusia isi epuizeaza rapid rezervele valutare, Venezuela mai are doar 70 miliarde $ in fondul "special", iar tarile mici din Golf nu prea vor sa mai dea bani nimanui. Toate aceste tari (multe din ele anti-americane) vor fi obligate sa sacrifice fie programe de inarmare, fie sa riste revolte sociale.
In acest moment, o lovitura nucleara asupra Iranului ar fi singura solutie pt. a creste barilul la 70-80$. Si nici asa nu e sigur, daca Iranul nu mai poate exporta nimic nu se va observa prea mult.
E unul dintre cele mai potrivite momente (considerand situatia economica si energetica) pentru a declansa o interventie masiva in Iran, lumea e oricum in recesiune si nevoia de petrol mult mai scazuta.
Abia acum incep anti-americanii ca o astfel de criza e devastatoare economic pt. tarile prost gestionate si dependente doar de petrol, insa mai ales ofera o buna ocazie de interventie militara, fara a mai recurge la obisnuita acuzatie de "vroiati petrol ieftin" sau "distrugeti economia mondiala" :))
Sper ca Israelul sa observe momentul strategic!
Acum, avand in vedere ca petrolul este tranzactionat in functie de cerere si oferta si mai avand in vedere ca puterea de cumparare a dolarului s-a cam injumatatit => pretul de de 30~40 USD/baril
Da si chiar asa pretul la GPL cand o sa fie scazut la pompa ???
Presa faceti-va datoria si puneti astfel de intrebari la Petrom, Mol, Lukoil, Crimbo, SystemGas ... astia care importa/produc/vand GPL ....
Pretul la petrol a fost crescut artificial.
Dupa cum spuneam mai sus un pret corect ar fi de 10 euro/baril. Pret care le acopera toate cheltuieliile de productie, cercetare si distributie plus un profit sanatos.
Insa companiile petroliere s-au obisnuit cu profituri extrem, extrem de nesimtite asta este problema. Iar acum cum dau de un pic de recesiune, cum gata va taie din salarii si e motiv de concediat proiecte nerentabile.
E praf in ochii.
De fapt lor nu le convine sa nu atinga targeturile la incasari. Aia e faza nu ca nu ar face profit si la preturile astea.
Iar nebunii aia de fac insule in Dubai (insule creeate artificial), aia pe banii cui crezi ca le fac?
Crezi ca mie imi convine sa platesc ca un idiot preturi tot mai nesimtite la pompa, doar ca arabii aia sa huzureasca???.
Multumesc NU!
Cerearea mare de petrol exista atat timp cat tot ce tine de transport depinde de petrol
In momentul in care masinile vor functiona cu motoare electrice (si cred ca in maxim 10 ani vom avea masini electrice la preturi de 5000 EURO), cerere de petrol va fi foarte redusa.
Este un prag intre pretul de exploatare si pretul stabilit pe piata intre cerere si oferta, cand pretul de exploatare trece acest prag nu va mai extrage nimeni petrol pentru ca nu vor mai inregistra profit.
In plus, pragul de exploatare maxima a rezervelor de petrol (Peak Oil - google it) ne cam aduce aminte ca de acum inainte petrolul ramas este din ce in ce mai putin si mai greu de extras => cheltuieli mai mari de exploatare.
Principalul consumator este transportul de calatori si marfa iar ca tara USA unde transportu calatorilor ia enorm.
Problema cu masinile electrice / alternative am scris alternative este ca nu le vrea nimeni de la conducerea corupta (da, coruptie e si la altii) de catre marile corporatii. De ex electric only cars nu au voie sa circule mai pe nicaieri in America.
Ca sa fie ieftina trebuie produca pt o piata mare. Daca asiatici vor fi aceea exista o sansa.
Alta problema unde nu exista transparenta este cea a vectorului de energie. Pt a functiona masina are nevoie de energie care in cazul nostru era extrasa prin arderea carburantului. In momentul de fata exista 3 vectori potentiali : hidrogen, baterie, si aer comprimat. Din ce am citit pina acum se pare ca aerul comprimat ofera cel mai bun randament de stocare. Ce o sa aleaga piata ramine de vazut. Istoria ne invata ca nu sint alese cele mai bune metode ci cele mai aducatoare de bani pt cei ce conduc.
Una peste alta trecerea trebuie sa se faca gradual ca populatia (cine altcineva) sa suporte cheltuielile. Daca trecerea va fi brusca exista posibilitatea unui colaps total catre o societate pre petroliera. (1850??)
tu zici ca nu e bine ce sa intampla pentru tine personal. Adica tu o duci bine pentru ca noi platim mai mult decat trebuie pe benzina. Daca acum pretul scade, va afecta cativa petrolisti plecati in strainatate insa noi platim mai putin pe petrol.
Eu zic ca nu e asa rau, de ce sa facem bogati pe rusi si arabi pentru ceva care ei nu fac mai nimic decat se uita la pompe cum scot petrol?
Sper sa nu urce pretul din nou. 50$/baril e suficient, petrolistii pot sa stranga si ei cureaua la fel ca ceilalti muncitori.
Aici vine partea interesanta... in ultimii ani prod mondiala nu a putut fi crescuta peste ceva gen 85mld barili in timp ce cererea asta vara era de genu 86 mld barili pe zi. De aici si discutiile despre oil peak adica s-au extras jumate din resurse. In momentul de fata cererea e undeva sa zicem la 82 mld barili pe zi. Tarille producatoare nu au cazut la pace care sa inchida pompele si cu cit % si iata ca a colapsat pretul.
Din cauza faptului ca petrolul nu poate fi stocat si vindut mai tirziu, baietii smecheri de care povestea base au inventat contractele futures. Deci tu producator in loc sa vinzi petrolul care il ai azi tu vinzi petrolul care o sa il ai peste 6 luni. Aici vine speculantul... cumpara contractul pe credit (desi el nu are nici bani nici vapor nici ce face cu petrolul) in ideea sa il vinda peste niste luni evident mai scump.
Deci pina acum s-au fript doar speculantii adica fondurile hedge si alte fonduri. Exportatorii cam au banii incasati cam pina prin Ian.
Din pacate ccolapsarea actuala a pretului o sa faca uitate toate masurile de optimizare a consumui si in momentul cind economia o sa-si revina o sa urmeze o noua explozie a pretului. Istoria ne arata ca americanii (principalul consumator) au procedat similar la fiecare criza petroliera care a fost la rindul ei urmata de o criza economica.
Un alt aspect, pe piata de derivate nu ai nevoie de vapor sau utilaje petroliere din moment ce contractele sunt pentru acoperirea riscului pentru diferenta de pret. Ca si consumator (hedge company), tot de la producator trebuie sa cumperi petrolul, speculantul iti plateste eventuala diferenta (daca pretul e mai mare) sau isi ia partea din pret (daca pretul petrolului e mai mic). Important este ca firma consumatoare se poate baza pe un pret fix, nu e interesata sa castige din aceasta fluctuatie.
Problema apare atunci cand pe piata sunt mai multi speculanti decat hedgers. In acel moment, multe contracte se fac pur speculativ, nu sa se acopere riscul.