Turkmenistanul are nevoie de parteneriate cu companii energetice straine pentru a-si exploata enormul potential de gaz, a apreciat joi, la Ashabad, coordonatorul pentru diplomatie energetica americana in Eurasia, Steven Mann, citat de AFP.

"2009 este momentul cind Turkmenistanul trebuie sa se alature succeselor energetice din Eurasia si, fara exceptie, cele mai mari proiecte din lume (...) sunt proiectele energetice care au fost puse in aplicare de parteneriate strinse intre un guvern national si companii multinationale", a declarat Mann la o conferinta anuala despre pretrol si gaz in Turkmenistan.

El a remarcat, de asemenea, ca aceasta fosta republica sovietica din Asia Centrala are "un enorm potential, dar si provocari", zacamintele sale de gaz neexploatate fiind dificil de pus in valoare, conform NewsIn.

In acest context, ar fi "cu adevarat pozitiva crearea parteneriatelor internationale pentru a dezvolta aceste resurse". "Aceasta este calea succesului pentru Turkmenistan. Si de aceea, Statele Unite vad calea viitoare a unei cooperari prietenesti", a declarat Steven Mann.

Turkmenistanul se deschide lent catre lumea exterioara de la venirea la putere, in februarie 2007, a lui Gurbanguli Berdimuhamedov, care i-a succedat lui Saparmurat Niazov, lider excentric si izolat.

Occidentul, Rusia si China si-au dublat eforturile pentru a obtine contracte cu fosta republica sovietica extrem de bogata in gaz.

Compania de consultanta Gaffney, Cline & Associates, angajata de Guvernul turkmen, evalueaza in prezent rezervele tarii, si a clasat deja unul dintre zacamintele turkmene, South Iolotan-Osman, drept al patrulea sau al cincilea ca dimensiune din lume.