Gazprom, gigantul rus controlat de stat, isi va opri livrarile de gaz catre Ucraina incepand de la 1 ianuarie, daca Moscova si Kievul nu ajung la un acord privind un nou contract pana la sfarsitul anului, a anuntat purtatorul de cuvant al companiei, citat de agentia de presa Interfax, relateaza AFP.

"Dorim sa putem evita un astfel de scenariu, sa ajungem la un acord pana la sfarsitul anului, insa intelegeti ca nu vom putea livra gaz fara contract", a declarat Serghei Kuprianov, purtatorul de cuvant al companiei Gazprom, citat de NewsIn.

Joi, presedintele rus Dmitri Medvedev a cerut Ucrainei sa plateasca Gazpromului o datorie estimata de Moscova la 2,4 miliarde de dolari. "Trebuie sa clarificam problema datoriei Ucrainei si sa o recuperam", a declarat recent Aleksei Milerr, directorul Gazprom, potrivit Reuters.

Pe de alta parte, compania ucraineana de energie, Naftogaz, a estimat ca datoria catre intermediarul care asigura gazul importat nu depaseste 1,3 miliarde de dolari.

Ucraina este foarte dependenta de Rusia in ceea ce priveste livrarile de energie, iar relatiile dintre cele doua tari au fost marcate de mai multe "conflicte ale gazului" in ultimii doi ani. Cel mai grav dintre ele, din 2006, a dus la o suspendare de scurta durata a livrarilor catre Europa, deoarece aproape tot gazul rus destinat UE tranziteaza teritoriulUcrainei.

Relatiile dintre Kiev si Moscova s-au deteriorat pe fondul intentiei Ucrainei de a adera la NATO, al interpretarii diferite a istoriei, dar si al pretului gazului.