Compania franceza GdF Suez, prin intermediul filialei sale Electrabel, a semnat marti cu Termoelectrica un Memorandum pentru construirea unei centrale electrice noi la Borzesti, de 400 MW, proiect ce se ridica la circa 400 milioane euro, relateaza NewsIn.

Conform directorului general al Termoelectrica, Ioan Ugureanu, proiectul este de tip greenfield si construirea sa va dura 36 de luni. Centrala electrica urmeaza sa fie pusa in functiune in 2012.

In acest proiect, GdF Suez este actionar majoritar, iar Termoelectrica va avea o participatie in natura (de exemplu, echipamente, terenul), potrivit lui Ioan Ungureanu. Acesta a mai spus ca urmeaza sa fie facut un studiu de fezabilitate pentru proiectul centralei, ce va fi gata in primul trimestru din 2009, sau cel tarziu in trimestrul al doilea. Abia in urma realizarii studiului, se va stii exact capacitatea instalata a centralei si necesarul de investitii.

Conform Ziarului Financiar, acordul semnat azi de Termoelectrica marcheaza investitii asumate in parteneriat public-privat anul acesta de circa sase miliarde de euro pentru noi unitati de producere a energiei electrice.

Acesta este cel de-al treilea memorandum de intelegere semnat intre Termoelectrica si un partener strain, dupa ce saptamana trecuta statul a facut pasul obligatoriu pentru startul proiectului reactoarelor 3 si 4 de la centrala nucleara de la Cernavoda.

Cele patru proiecte energetice care cumuleaza peste 3.000 de MW noi, adica aprox. 20% din capacitatea instalata in prezent in Romania, si investitii de circa sase miliarde de euro, peste jumatate din acesti bani provenind din conturile marilor grupuri straine care au reusit sa intre pe piata energiei locale prin procesele de privatizare.