Executivul a aprobat marti raportul de negociere a conditiilor pentru infiintarea societatii comerciale care va realiza Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda, a anuntat premierul Calin Popescu-Tariceanu, la finalul sedintei de Guvern.

Un grup de sase companii selectate au semnat, pe 20 noiembrie, impreuna cu autoritatile romane, contractul pentru construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. ArcelorMittal (Romania), CEZ (Cehia), Electrabel (Belgia), Enel (Italia), Iberdrola (Spania) si RWE Power (Germania) au fost selectate pentru a participa la construirea celor doua noi unitati energetice.

Statul roman, prin Nuclearelectrica, va detine 51% din compania de proiect. Patru dintre companii vor avea o participatie de 9,15% din proiect, iar doua companii vor avea cite 6,2%. Valoarea acestui proiect se ridica la circa patru miliarde euro, potrivit estimarilor Guvernului.

Conform guvernului, societatea comerciala pentru constructia noilor reactore va fi inregistrata cu un capital social de pornire de 5 milioane de euro, echivalent in lei. Acesta va fi majorat in perioada pre-proiect in doua etape, la trei luni de la inregistrarea societatii si respectiv la 31 ianuarie 2010, pina la 30 milioane euro. Majorarile de capital se vor face proportional, pe baza structurii de actionariat existente la momentul semnarii Acordului de Investitii si al constituirii societatii de proiect, aceasta structura urmind a fi respectata intocmai, astfel incit cota de participarea SNN la capitalul social sa ramina de 51%.

Viitoarea societate comerciala va asigura realizarea proiectului in doua etape:

- Etapa pre-proiect, care se estimeaza sa dureze 18 luni de la inregistrarea viitoarei societati comerciale si care va avea un buget de cheltuieli de 30 milioane de euro. Suma va fi utilizata pentru finantarea unor activitati pregatitoare: elaborarea unor specificatii tehnice si comerciale, cereri de oferta, documentatii de inginerie, finantarea unor lucrari de santier, cu volum limitat, evaluarea ofertelor pentru contractorul general etc.

Pe parcursul acestei etape investitorii vor perfecta aranjamentele comerciale privind constructia celor doua unitati, exploatarea pe termen lung, precum si modalitatile efective de finantare. La finele acestei etape, actionarii au dreptul sa decida daca vor participa la etapa propriu-zisa de realizare a proiectului.

Au fost identificate situatiile in care investitorii pot renunta la participarea in proiect, situatii dintre care mentionam: depasirea valorii estimate a proiectului cu mai mult de 15%, refuzul Comisiei Europene de a emite avizele necesare sau cel al autoritatilor romane din domeniul mediului de a echilibra acordul de mediu.

- Etapa propriu-zisa de realizare a proiectului, pe durata careia urmeaza sa fie construite, puse in functiune si date in exploatare comerciala cele doua unitati nucleare. Fiecare dintre actionari va contribui la acoperirea costurilor proiectului cu sume corespunzatoare cotei de participare la capitalul social al viitoarei societati comerciale. Costul estimat al proiectului este de 4 miliarde de euro; valoarea reala a acestuia urmeaza sa fie stabilita dupa primirea ofertelor de constructie.