Companiile Petrom si ExxonMobil au semnat o intelegere referitoare la explorarea platformei continentale romanesti a Marii Negre, in cautarea de hidrocarburi in zonele de mare adinca. Explorarea se va face in perimetrul Neptun, pe o arie de aproximativ 9,900 km2.

Lucrarile de explorare in comun vor fi directionate spre zona cu ape adinci a perimetrului, urmind ca in cursul anului 2009 sa fie efectuata o achizitie seismica 3D de mari dimensiuni, se arata intr-un comunicat de presa. Petrom va conduce operatiunile fazei initiale de explorare care va include achizitia seismica si studiile geologice efectuate in zona de mare adinca.

ExxonMobil va finanta cea mai mare parte a lucrarilor si va furniza expertiza in procesul de evaluare a datelor seismice nou achizitionate.

Explorarea in zonele de mare adinca reprezinta un domeniu de inalt nivel tehnologic si Petrom realizeaza un pas important prin demararea lucrarilor de explorare in zonele cu adincimi ale apei marii mai mari de 100 m.

“Colaborarea cu ExxonMobil constituie un pas important pentru Petrom in ceea ce priveste explorarea potentialului de hidrocarburi al Marii Negre. Potentialul zonelor de apa adinca nu a fost inca explorat in zona romaneasca a Marii Negre si foarte putin explorat in alte zone ale Marii Negre”, a declarat Johann Pleinninger, Membru al Comitetului Executiv al Petrom, responsabil pentru activitatile de Explorare si Productie.

Explorarea platformei continentale romanesti a Marii Negre in zonele cu adincimi mai mici ale apei marii a fost demarata inca din anul 1969, prin efectuarea primelor achizitii seismice. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc in 1980 iar productia a inceput in 1986. In prezent, Petrom opereaza doua perimetre offshore (Istria XVIII si Neptun XIX), insumind o arie de 13.880 km2.

Petrom produce in prezent, pe platforma continentala, patru zacaminte comerciale (Lebada Est, Lebada Vest, Sinoe si Pescarus), un al cincilea zacamint (Delta) aflindu-se in stadiul de dezvoltare. Productia actuala atinge aproape 31.000 boe/zi, ceea ce reprezinta aproximativ 16% din productia Petrom din Romania.

Intelegerea a fost semnata cu ExxonMobil Explorare si Productie Romania Ltd, o sucursala a corporatiei ExxonMobil.

ExxonMobil este o companie cu reprezentare globala, prezenta in aproape toate tarile, avind un portofoliu de rezerve descoperite care ii confera o pozitie de leader, un foarte puternic portofoliu de tehnologii proprietare si un numar de oportunitati de dezvoltare substantial. Baza de rezerve a corporatiei insumeaza 72 miliarde de barili titei-echivalent si detine mai mult de 100 de noi proiecte majore de dezvoltare in acelasi timp cu activitati globale de marketing in domeniul gazelor si energiei aflate in derulare.

Productia totala la nivel global depaseste 4 milioane de barili titei echivalent zilnic, din zacaminte situate din vestul Texasului pina in vestul Africii si din Australia pina in Alaska. Compania reprezinta cel mai mare distribuitor de gaze, non-guvernamental, mondial, cel mai mare rafinator, cel mai mare fabricant de uleiuri si fabricant si distribuitor de produse petroliere la nivel mondial si unul dintre cei mai mari fabricanti mondiali de produse petrochimice si chimice speciale.