Nu mai putin de 24 de companii sunt interesate sa exploreze perimetrele petroliere concesionate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), in runda a IX-a, a declarat intr-un interviu acordat agentiei NewsIn presedintele ANRM, Bogdan Gabudeanu. O noua runda de licitatie urmeaza sa fie organizata in iulie anul viitor.

"24 de companii au cumparat pachetul de date si informatii geologice referitoare la aceste perimetre date spre concesionare. Petrom si Romgaz au renuntat la unele perimetre din motive de eficienta economica. Chiar daca exploatarea unor zacaminte este limitata, unele dintre acestea sunt fezabile pentru companiile mici si mijlocii. Pina pe 13 ianuarie 2009, se depun ofertele, a doua si a treia zi se deschid ofertele, iar in 30 de zile vom anunta cistigatorii acestei Runde", a precizat Bogdan Gabudeanu.

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a anuntat ca va concesiona prin licitatie 14 perimetre petroliere in vederea exploatarii titeiului si gazelor asociate din zece judete ale tarii, potrivit unui ordin publicat la 20 iunie 2008 in Monitorul Oficial.

Aceste perimetre fac parte din Runda a noua de licitatii organizate de agentie.

Cele mai multe dintre acestea se afla in judetul Bihor (trei perimetre petroliere), cite doua perimetre in judetele Braila si Dimbovita si cite un perimetru in judetele Arges, Bacau, Galati, Maramures, Prahova, Satu Mare si Timis.

Conform Legii Petrolului, in schimbul concesionarii perimetrelor petroliere, statul, prin ANRM, va primi redevente. De regula, potrivit legii, aceste rezerve sunt concesionate pentru maxim 30 de ani. Durata acordului depinde de rezerva din fiecare zacamint si de capacitatea de productie, potrivit specialistilor din ANRM.

Pe de alta parte, ANRM va concesiona, in iulie 2009, alte 14 perimetre petroliere in vederea exploatarii titeiului si gazelor asociate si 30-35 perimetre pentru explorare.