Cererea mondiala de petrol se va diminua anul acesta pentru prima oara in ultimii 25 de ani, conform estimarilor Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), care a revizuit in scadere previziunile privind cererea, in contextul crizei economice globale, potrivit NewsIn care citeaza AFP. AIE estimeaza astfel ca cererea se va reduce cu 200.000 barili pe zi fata de nivelul mediu zilnic de anul trecut, la 85,8 milioane de barili pe zi.

"Credem ca in 2009, cererea va creste din nou la 86,3 milioane barili pe zi", totusi sub estimarile anterioare, a anuntat AIE. In raportul de luna trecuta, oficialii AIE estimasera o cerere de 86,2 milioane barili pe zi in acest an si de 86,5 milioane barili pe zi in 2009.

Estimarile vin in contextul in care Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a redus productia cu 760.000 barili pe zi, la 31,3 milioane barili pe zi, la finalul lunii noiembrie, ca raspuns la scaderea consumului pe piata de profil.

OPEC incearca sa creasca pretul petrolului, dupa ce acesta a scazut cu peste 100 dolari pe baril, fata de nivelul superior de 147,50 dolari pe baril, atins la mijlocul lunii iulie, in contextul in care piata se confrunta cu scaderea cererii din cauza crizei economice.

Analistii estimeaza ca OPEC va reduce productia cu 2 milioane barili pe zi, in cadrul intrunirii din decembrie.