Rusia nu exclude sa adere la Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol si sa reduca productia de aur negru, a declarat joi presedintele rus, Dmitri Medvedev, aducand in discutie problema "intereselor nationale".Cu Rusia in cartel, OPEC ar controla peste 55% din productia mondiala de petrol.

"Trebuie sa ne aparam interesele, este vorba despre sursele noastre de venituri, fie ca discutam despre petrol sau despre gaze naturale", a declarat Medvedev, in cadrul unei vizite pe care a efectuat-o in Kurgan, in muntii Ural, relateaza AFP.

"Aceste masuri de protectie pot combina reducerea productiei de petrol, participarea la organismele existente ale producatorilor, precum si participarea la o noua organizatie, daca reusim sa ne punem de acord asupra acestui aspect", a adaugat el.

Liderul de la Kremlin a precizat ca "partenerii nostri, colegii din cartelul petrolului (OPEC, n.r.) ne-au cerut o politica coordonata cu ei", a afirmat Medvedev, subliniind ca nu trebuie "exclusa nicio varianta".

"O repet inca o data, este o chestiune vitala pentru tara noastra si pentru dezvoltarea ei. Nu trebuie sa ne lasam condusi de niciun criteriu abstract sau de recomandarile organizatiilor internationale etc...Este vorba despre interesele noastre nationale", a subliniat presedintele rus.

Impreuna cu Rusia, OPEC ar controla peste 55% din productia mondiala de petrol

Ministrul energiei, Serghei Shmatko, a lasat miercuri sa se inteleaga ca Rusia si-ar putea reduce productia de petrol, intr-o actiune concertata cu OPEC, cu scopul de a majora cotatia aurului negru, precizand ca va prezenta o propunere concreta pana in data de 17 decembrie, cand va avea loc o reuniune a cartelului, la Oran (Algeria).

OPEC a furnizat, anul trecut, 43% din productia mondiala de petrol, in timp ce Rusia a a detinut o pondere de 12,6%.

Moscova si-a intarit legaturile cu OPEC in ultimele luni, iar un inalt responsabil al grupului Lukoil a sugerat, recent, ca ar Rusia ar putea deveni membru al cartelului.

Pretul petrolului era in crestere, joi, la deschiderea Bursei din New York, barilul "light sweet crude" pentru livrarile din ianuarie fiind cotat la 45,18 dolari, cu 1,66 dolari mai mult fata de inchiderea de miercuri.