Criza mondiala a corectat substantial structura actionariatului Lukoil. „In conditiile de criza s-au produs modificari, au aparut figuri noi, in special fonduri americane”, a declarat vicepresedintele companiei petroliere, Leonid Fedun. Top-managerul a refuzat sa precizeze cine si-a vandut actiunile si cine sunt noii actionari ai holdingului, multumindu-se sa indice faptul ca „este vorba de doi foarte mari actionari, doua fonduri americane”.

Rugat sa precizeze volumul de actiuni achizitionat de respectivele fonduri, Fedun nu a oferit cifre concrete, spunand doar ca „e mult”. Din surse proprii, ziarul Gazeta a aflat ca „actionariatul a ramas privat, fondurile americane au cumparat actiuni de la alti actionari". Modificarea structurii de actionariat a fost insotita de rezultate bune pe directii dificile, precum cea irakiana.

Potrivit lui Leonid Fedun, Ministerul irakian al Petrolului a propus companiei sa participe la licitatia pentru zacamantul Kurna-1. „Am primit o astfel de invitatie, am cumparat documentatia necesara si acum o studiem”, a spus Fedun. Soarta altui proiect ambitios al Lukoil in Irak, Kurna-2, continua sa ramana incerta.

Proiectul a fost incheiat in 2002, iar recent autoritatile tarii au anuntat ruperea intelegerii cu compania rusa, evocand neindeplinirea de catre Lukoil a conditiilor contractuale.

In privinta perspectivelor pietei petrolului, Fedun a estimat ca „daca de pe piata se retrag 2,5 milioane barili pe zi, pretul va urca la 60-80 de dolari barilul”. In opinia top-managerului, „sub 75 dolari, barilul devine incomod din punct de vedere economic pentru industria petroliera”.

„De aceea, telul OPEC de 75 dolari barilul este obiectiv”, a subliniat Fedun, mentionand ca presedintele Lukoil, Vagit Alekperov se va numara printre membrii delegatiei ruse care va participa la summitul OPEC din 17 decembrie.