La doar o zi dupa ce OPEC a anuntat reducerea productiei, pretul petrolului a scazut la cel mai mic nivel din ultimii patru ani. Cu toate acestea, pe termen mediu este de asteptat ca preturile sa creasca semnificativ.

Petrolul s-a ieftinit joi la bursele electronice din Asia, sub 40 dolari/baril, marcind cel mai mic nivel din ultimii patru ani, in ciuda deciziei Organizatiei tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de reducere a productiei, pentru sustinerea pretului.

Agentiile de presa anuntau ca miercuri la Oran (Algeria), OPEC a decis ca va reduce productia de petrol cu 2,2 milioane barili de petrol/zi, iar masura va intra in vigoare de la 1 ianuarie. Rusia si Azerbaidjanul, chiar daca nu sunt membre ale OPEC, au anuntat ca vor sprijini la rindul lor decizia acestui cartel.

Micsorarea plafonului de productie survine dupa alte decizii asemanatoare luate la ultimele doua reuniuni ale OPEC. In prezent, nivelul tintit pentru productia de petrol a cartelului este de 24,845 milioane de barili/zi.

Cererea mondiala de petrol va scadea anul acesta pentru prima oara in ultimii 25 de ani, conform estimarilor Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), care a revizuit in scadere previziunile privind cererea, in contextul crizei economice globale.

"Credem ca in 2009, cererea va creste din nou la 86,3 milioane barili/zi ", totusi sub estimarile anterioare, a anuntat AIE. in raportul de luna trecuta, oficialii AIE estimasera o cerere de 86,2 milioane barili/zi in 2008 si de 86,5 milioane barili/zi in 2009.

Mai multi experti internationali, consultati de agentia Reuters, spun ca masura anuntata de OPEC ar putea avea efecte reale pe termen mediu. "Daca cei 12 membri ai organizatiei vor reusi sa puna in practica reducerea anuntata, atunci, da, pretul la petrol va creste", a spus Simon Wardell de la Global Insight.

Totusi, pina si membrii OPEC nu sunt convinsi ca planul lor va functiona usor. "Vrem ca prin reducerea anuntata sa echilibram piata si sa evitam fluctuatiile mari ale preturilor", a declarat Ali al-Naimi, ministrul saudit al petrolului. "Ramine de vazut daca vom ajunge la preturi mai mari ale petrolului".

"Daca reducerile anuntate de OPEC se vor materializa, productia se va reduce cu circa 4 la suta din necesarul mondial. Asta va influenta piata, in contextul in care se anunta si o reducere a exporturilor rusesti", este opinia lui Andrei Kriuchenkov de la banca moscovita VTB.

Pietele internationale inca nu iau in serios deciziile OPEC. Istoria recenta a acestei organizatii - care reuneste 12 mari producatori mondiali, printre care Arabia Saudita si Iranul - arata ca planurile initiale nu s-au materializat intotdeauna.

In septembrie-octombrie, OPEC anunta o alta reducere a productiei. Numai ca de atunci, numai circa 60 la suta din reducerea anuntata s-a si concretizat.