Rusii si ucrainenii au dat asigurari ca noul conflict al gazelor dintre cele doua tari nu va afecta consumatorii europeni, a declarat vineri un purtator de cuvint al Comisiei Europene, citat de AFP. Un alt conflict al gazelor dintre Moscova si Kiev a dus, in ianuarie 2006, la o intrerupere de scurta durata a livrarilor de gaz rus catre Europa.

"Cele doua parti ne-au informat ca, indiferent de rezultatul disputei lor bilaterale comerciale, nu vor exista consecinte asupra aprovizionarii Uniunii Europene cu gaz rus, care tranziteaza Ucraina", a declarat Ferran Tarradellas, purtator de cuvint pe probleme energetice, citat de NewsIn.

Ucraina si Moscova au "promis sa respecte tranzitul de gaz catre clientii europeni", a adaugat el. Aceste asigurari au fost oferite in cursul unei reuniuni organizate joi, la Londra, la care au participat o delegatie condusa de directorul companiei ucrainene Naftogaz si comisarul european pentru energie Andris Piebalgs, a precizat el.

Rusia a amenintat din nou joi ca va intrerupe livrarile de gaz catre Ucraina incepind din 1 ianuarie, daca fosta republica sovietica nu isi va plati datoriile.

In cadrul unui "mecanism de alerta" implementat de UE si Rusia, Moscova a avertizat Bruxelles-ul ca negocierile ruso-ucrainene au esuat, potrivit purtatorului de cuvint al CE. Bruxelles-ul "va continua sa urmareasca situatia indeaproape in urmatoarele zile", a adaugat Tarradellas.

Un grup european de coordonare insarcinat cu reducerea riscului oricarei intreruperi in aprovizionarea energetica a UE se va reuni in 9 ianuarie, la Bruxelles. Grupul a fost creat in urma unui alt conflict al gazelor dintre Moscova si Kiev, care a dus, in ianuarie 2006, la o intrerupere de scurta durata a livrarilor de gaz rus catre Europa.