Cea mai mare parte a tarilor care intampina probleme in alimentarea cu gaze naturale din cauza conflictului dintre Rusia si Ucraina sunt clienti ai RosUkrEnergo, un intermediar care a starnit numeroase controverse inca de la crearea sa, scrie Reuters.

Polonia, Romania si Ungaria primes gazele naturale de la societatea mixta care isi are sediul in Elvetia, si nu de la gigantul rus Gazprom, cum este cazul Germaniei.

Fondata in 2004, RosUkrEnergo (RUE) a devenit intermediarul exclusiv pentru importurile Ucrainei. Gazprom sustine ca are nevoie de acest intermediar pentru a gestiona aprovizionarile complicate, din diverse surse.

Dar criticii Gazprom, inclusiv actionarii minoritari ai gigantului, spun ca nu inteleg de ce este necesara existenta RUE, societate mixta in care Gazprom detine 50% din actiuni, in timp ce restul sunt in proprietatea a doi oameni de afaceri ucraineni, iar prezenta aceste companii ridica intrebari asupra distributiei profiturilor.

ISTORIA:

Societatea elvetiana RUE a fost infiintata in iulie 2004. Din 2006, Ucraina importa gazul natural, provenit in mare parte din Asia centrala, exclusiv de la RUE, care cumpara gazul de la producatori din Asia centrala si de la Gazprom, dupa care il revinde Ucrainei si altor consumatori din Uniunea Europeana.

Ucraina consuma 70-75 miliarde metri cubi pe an si importa 47,9 miliarde metri cubi la un cost de 8,61 miliarde dolari in 2008.

ACTIONARII:

Gazprom detine 50% iar Centragas Holding AG, cu sediul in Viena, detine restul actiunilor.

Group DF (GDF), aflat in proprietatea omului de afaceri ucrainean Dmitry Firtash, detine 90% din actiunile Centragas Holding AG. Partenerul de afaceri al lui Firtash, tot de origine ucraineana, Ivan Fursin, detine restul de 10% din actiunile Centragas Holding AG. In acest fel, cei doi controleaza 45% si 5% din actiunile RosUkrEnergo.

CONTROVERSELE:

Premierul Iulia Timoshenko, aflata in conflict cu presedintele Viktor Iushcenko, doreste excluderea RosUkrEnergo din ecuatie. Ea a afirmat in repetate randuri ca RosUkrEnergo reprezinta "un intermediar corupt" care se bucura de protectie politica la varf.

RUE a negat afirmatiile potrivit carora politicieni importanti din Ucraina sau Rusia ar avea interese comerciale sau beneficii din activitatile sale.

Si totusi, Iushcenko, care a comentat rareori asupra acestei intermedieri, a dat recent semnale ca nu s-ar opune eliminarii RUE.

In octombrie 2008, Timoshenko si premierul rus Vladimir Putin au semnat un memorandum prin care se stipula ca Ucraina va ajunge sa plateasca, gradual, pretul pietei in urmatorii trei ani, prin majorari consecutive, iar intermediari precum RosUkrEnergo vor fi eliminati.

Agentia Internationala pentru Energioe (IEA) a cerut un grad mai mare de transparenta in tranzitul si vanzarile de gaz natural in Europa.

"Acolo unde sunt implicati intermediari, circuitul gazelor naturale si aranjamentele de preturi ar trebui sa fie mult mai transparente, inclusiv in ceea ce priveste costurile de tranzit", a afirmat IEA, pe 1 ianuarie.

Global Witness, o organizatie nonguvernamentala impotriva coruptiei privind resursele naturale, se intreba, in 2006, de ce este necesara, pana la urma, existenta RosUkrEnergo: Ce fel de servicii ofera RosUkrEnergo pentru comertul cu gaz, servicii care nu pot fi oferite de compania ucraineana de stat?".

FINANTARE:

Potrivit unui raport postat pe site-ul RUE, www.rosukrenergo.ch, compania a vandut in 2007 gaze naturale in valoare de 9.9 miliarde dolari si a avut un profit net de 795,2 milioane dolari. Nu exista niciun raport financiar privind rezultatele pe anul 2008.

DEBITUL DE GAZE:

Naftogaz afirma ca a platit 1,5 miliarde dolari catre RUE. Gazprom afirma ca asteapta sa intre in posesia banilor pana pe 11 ianuarie si adauga ca Ucraina mai are de platit catre RUE 600 milioane dolari.

Aici intra penalizari de intarziere si alte datorii mai vechi, dar nu a fost niciodata precizat exact cum s-a ajuns la aceasta datorie de 600 milioane dolari.

Directorul Naftogaz, Oleh Dubyna, a declarat presei, sambata, ca va accepta arbitrajul unei curti de justitie si va plati suma, daca aceasta va fi decizia.

REZERVE:

Naftogaz a declarat, la sfarsitul anului 2008, ca RUE avea rezerve de gaz natural de 11 miliarde metri cubi in Ucraina.

Directorul adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev, a declarat, tot sambata, pentru Reuters, ca Ucraina a impiedicat RUE sa apeleze la aceste rezerve pentru a-si respecta angajamentele de export fata de UE.

RUE a precizat ca a depus o plangere impotriva Naftogaz la Stockholm, pentru a recupera 614 milioane dolari si pentru a putea sa foloseasca rezervele din Ucraina fara a cere permisiunea pentru acest lucru.