Statele implicate in proiectul Nabucco ar putea incheia un acord interguvernamental in primul trimestru din 2009, a declarat, luni, Reinhard Mitschek, directorul operational al consortiului constituit pentru constructia gazoductului, citat de Mediafax.

Conducta cu o lungime de 3.300 de kilometri ar putea beneficia din partea Uniunii Europene (UE) de o derogare privind reglementarile antitrust pana in luna martie, a adaugat Mitschek.

"Suntem foarte optimisti ca vom ajunge la un rezultat in primul trimestru din 2009", a spus el.

Mitschek a evidentiat ca diversificarea rutelor de aprovizionare este si mai importanta avand in vedere diferendul dintre Rusia si Ucraina in problema gazelor naturale.

"Diversificarea va fi si mai importanta in lumina noilor evenimente. Astfel, Nabucco are o importanta mai mare ca niciodata", a adaugat directorul operational al proiectului.

La sfarsitul lunii ianuarie va avea loc un summit pentru proiectul Nabucco, urmand sa participe reprezentanti ai statelor implicate, emisari ai UE si ai statelor care vor furniza gazele naturale.

Nabucco vizeaza transportul de gaze naturale din regiunea Marii Caspice catre Europa, pentru a reduce dependenta de importurile de hidrocarburi din Rusia.

Gazprom a intrerupt livrarile de gaze naturale catre Ucraina incepand cu 1 ianuarie, insa a precizat ca restul clientilor europeni nu vor fi afectati. Mai multe state din Europa Centrala si de Est au anuntat scaderi ale gazelor furnizate din Rusia, intre acestea Romania, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia, Croatia, Grecia sau Turcia.

Companiile implicate in proiectul Nabucco sunt OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania).