Catalin Dimofte: Romania poate supravietui 2 - 3 luni fara gazul rusesc
Catalin Dimofte a mai spus ca pot sa apara probleme punctuale in unele zone, mai ales in zonele foarte friguroase, si la marii consumatori. "Ne ajuta insa faptul ca unii mari consumatori si-au oprit productia", a precizat analistul.
El este de parere ca autoritatile au luat toate masurile necesare pentru ca populatia sa nu fie afectata, precizand insa ca aceasta este mai degraba o problema tehnica decat una politica. "Dovada cea mai buna este ca nu am vazut probleme foarte mari. Este o chestie de echilibru a sistemului de transport", a mai spus Catalin Dimofte.
Catalin Dimofte este de parere ca, fara importuri, Romania poate face fata consumului intern o luna-o luna si jumatate doar cu gazele din depozite. "Daca se adauga si productia locala, 2-3 luni nu ar trebui sa fie probleme de aprovizionare, aceasta depinzand insa si de vreme. In mod normal, pana in primavara nu ar trebui sa fie probleme", a adaugat Dimofte.
"Nu cred insa ca aceasta situatie va continua foarte multa vreme. Cred ca peste cateva zile importurile de gaze vor fi reluate", a continuat acesta.
Livrarile de gaz rusesc catre Romania prin punctul Isaccea au fost sistate marti dimineata. Prin aceast punct intrau in tara 4,7 milioane metri cubi de gaz pe zi.
Totodata, si livrarile de gaz din Rusia catre Bulgaria, Grecia, Turcia, Macedonia si Croatia au fost oprite.
Aceasta situatie vine dupa ce, luni, primul-ministru rus, Vladimir Putin, a dat ordin gigantului Gazprom sa reduca volumul gazelor naturale livrate Europei prin Ucraina, pentru a descuraja furtul din conducte, de care Moscova acuza Kievul. Rusia s-a angajat insa sa furnizeze energie clientilor europeni prin cresterea livrarilor prin Belarus, Polonia si Turcia.

Scandalurile care au marcat la tot pasul scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
Forta majora nu se justifica intrucat Ucraina nu blocheaza tranzitul de gaze. Este o problema comerciala, cu o rezolvare comerciala. Daca sunt bani de pierdut, trebuie sa ii piarda cine trebuie sa livreze gaze si nu poate, nu cumparatorul.
Iar pe termen foarte lung, vrand-nevrand, oricum va trebui sa supravietuim practic fara gaze naturale.
Ceea ce-am vrut sa spun e ca, la consumurile actuale/obisnuite la vreme de iarna, productia interna plus rezervele inmagazinate in depozitele subterane ar trebui sa ajunga fara probleme pentru 2-3 luni. Nu-i nevoie sa fii expert aici, e o problema de aritmetica elementara.
Altminteri, sincer sa fiu, m-am cam plictisit de subiectul asta. De ani de zile, aud/citesc mereu aceleasi si aceleasi lucruri.
Cel putin zilele astea televiziunile au reciclat la nesfarsit aceleasi lucruri -- ca ar trebui sa diversificam sursele de importuri, sa consumam mai putin, sa inmagazinam mai mult, sa dezvoltam surse alternative de energie, eventual regenerabile...
Toate-s lucruri adevarate, fara doar si poate. Atata doar ca noi, ca natiune, vorbim foarte mult si nu facem mai nimic. Imi amintesc bunaoara cu nostalgie ca anul trecut s-au implinit zece ani de cand se lansau cu multa fanfara proiectele Nabucco si Constanta-Trieste... De facut, zero barat.
Vai si-amar...
Timp este, pentru ca vara consumurile sunt mult, mult mai mici peste tot in Europa si exista oferta in surplus; nu degeaba Gazprom pare ca ar fi facut niste oferte (si) Romaniei de-a investi in capacitate subterana suplimentara.
Daca insa te referi la rezervele "adevarate", alea ma tem ca nu se refac :-(
Exista niste teorii noi acum, citeam pe udneva ca unii spun ca hidrocarburile n-ar fi de fapt de natura organica, si prin urmare s-ar (putea) regenera intr-un ritm suficient de rapid incat sa aiba importanta pentru omenire... ma tem insa ca e mai degraba wishful thinking.
Asta nu inseamna ca poti produce (din compusi anorganici) hidrocarburi suficiente intr-un timp pe masura consumului.
De asemenea nu cred ca in prezent se pot produce hidrocarburi anorganice cu bilant energetic "bun" sau prin procese care sa nu insemne o poluare semnificativa.
Revenind la originea hidrocarburilor: poate zacamintele sunt gropi de gunoi ale extraterestrilor, in care si-au ingramadit ei sacosele din plastic aduse de pe la ei, de pe-acolo, in speranta ca vor gasi hypermarketuri deschise pe aici - si pe care le-au abandonat, constatand ca au venit prea devreme; dupa aia, au uitat de ele asa ca acestea s-au descompus rezultand ce se vede acum :))
Corect, totul este un simplu joc.
Revenind la politica, derbedeul nu mai scoate o perla gen 'Marea Neagra, lac rusesc' ? Cred ca ne-ar ajuta in situatia actuala.