Balcanii tremura cind nu mai e gaz rusesc 

de M.C.     HotNews.ro
Marţi, 6 ianuarie 2009, 15:28 Economie | Energie


Harta retelelor de gaze in Balcani
Foto: theodora.com
Stoparea sau reducerea, marti de dimineata, a livrarilor de gaze catre tarile din Balcani arata inca o data dependenta acestei zone a Europei de gazul rusesc. Romania are, datorita resurselor proprii, solutii pentru a rezista circa o luna de zile, insa Bulgaria, Serbia si intr-o mai mica masura Bosnia, Croatia se afla in pericol de a se confrunta cu o situatie de criza.

Marti, la ora 3:00, livrarile de gaze rusesti prin punctul Isaccea 2 au fost oprite. O simpla privire pe harta arata ca pe aici, prin sud-estul Romaniei, este  punctul de tranzit a unei conducte care alimenteaza o mare parte a tarilor din Balcani.

De la iesirea din Romania, conducta ajunge in Bulgaria, catre Burgas, de unde se desparte in doua: o ramura spre Plevna-Sofia (acoperind nordul Bulgariei) si alta care se bifurca din nou, fie spre Plovdiv, ulterior Skopje, fie spre Istanbul.

Bulgaria - in criza

De departe, cea mai afectata tara de decizia stoparii livrarilor de gaze este Bulgaria, asta pentru ca tara depinde exclusiv de importurile din Rusia. Guvernul de la Sofia s-a intrunit intr-o sedinta de urgenta anuntind ca va incerca sa gaseasca solutii la criza. Cel mai mare depozit din aceasta tara, cel de la Ciren (nordul Bulgariei, in apropiere de Plevna)  acopera numai o treime din necesarul de gaze al Bulgariei.

In aceste conditii, asigurarea confortului termic in locuintele oamenilor se poate face preponderent prin intermediul centralelor pe pacura. Pentru aceasta, companiile furnizoare de energie termica din Bulgaria vor folosi petrol furnizat de Lukoil pentru a-si continua operatiunile, a declarat ministrul bulgar al energiei, Petar Dimitrov, conform Sofia News Agency, citata de Newsin.

Dimitrov a mai spus, referitor la cantitatile de combustibil disponibile si cit timp vor putea acestea fi folosite drept resurse alternative, ca totul depinde de volumul de gaze naturale ce va fi folosit, adaugind ca grupurile de energie termica vor utiliza acum o combinatie de gaze si combustibil pe baza de petrol.

Potrivit declaratiilor ministrului, companiile energetice vor ramine prioritare pentru un timp, in timp ce activitatea altor industrii ce utilizeaza gaze naturale ar putea fi intrerupta, in cazul in care acest lucru este posibil.

De fapt, efectele drastice in economie nu au intarziat sa apara. Companiile Agropolichim si Neochim, cele mai mari producatoare de ingrasaminte din sud-estul Europei, au anuntat marti ca au fost nevoite sa opreasca productia dupa suspendarea livrarilor de gaze naturale rusesti catre Bulgaria.

Compania nationala de gaze Bulgargaz i-a anuntat pe clientii industriali ca vor trebui sa foloseasca combustibil alternativ, precum petrolul, in timp ce oficialii guvernamentali au indemnat populatia sa foloseasca metode alternative de incalzire, ce nu folosesc gaze naturale.

Croatia - inca bine

Gazul rusesc ajunge in Croatia prin intermediul conductei ce traverseaza Ucraina si ulterior Ungaria. Marti, livrarile de gaze catre Croatia erau mai mici cu circa 20 la suta, in urma reducerilor de gaze catre Europa occidentala. Croatia depinde in proportie de 40 la suta de importurile de gaze, produce 4,8 milioane de metri cubi pe zi si importa 3,1 milioane din Rusia. Deoarece in aceasta tara iarna este mai blinda decit in alte tari din Balcani, consumul sau zilnic este de circa 12 milioane mc. Nu in ultimul rind, Croatia beneficiaza de avantajul ca are resurse proprii evaluate la 410 milioane mc. Compania petroliera nationala INA a recomandat consumatorilor casnici sa reduca consumul.

Macedonia - dependenta relativa

In ajunul Craciunului pe stil vechi, macedonenii au aflat ca nu mai primesc gaz din Rusia prin conducta ce traverseaza Balcanii. Din fericire pentru ei, numai circa 15 la suta din cantitatea de circa 120 de milioane de mc importata din Rusia vine prin aceasta conducta. Restul soseste prin sudul tarii, via Grecia.

Pe de alta parte, doar circa 1% din consumul energetic al tarii e reprezentat de gazele naturale, de aceea impactul nu este unul major. "Macedonia are rezerve de gaze doar pentru citeva zile, insa cele mai afectate vor fi doar companiile care depind exclusiv de gazele naturale", a declarat Krste Miladonoc, directorul companiei nationale de gaze Gama. Printre acestea se numara Maksteel, care e unul din marii producatori balcanici de otel. Altfel, consumatorii casnici nu sunt aproape deloc afectati, deoarece doar putine apartamente sunt incalzite prin intermediul unei centrale care foloseste gaze, insa aceasta poate usor sa fie alimentata alternativ cu petrol.
   
Bosnia - se poate mai rau

Cea mai mare companie de gaze din Bosnia, BH Gas, a anuntat marti ca livrarile din Rusia au scazut cu 25 la suta. "Tara noastra nu are niciun fel de rezerve de gaze. De aceea, facem apel la toti consumatorii care pot sa isi schimbe sursa de alimentare, astfel incit sa permitem consumul celor care depind exclusiv de gaze", a declarat Almir Becarevic, director executiv al BH Gas, citat de Reuters. Doar o parte a consumatorilor casnici ar putea fi afectata de reducerea alimentarii cu gaze. Intre 6 si 8 la suta din consumul energetic al Bosniei e reprezentat de gazul natural, iar alimentarea se face prin intermediul unei conducte ce vine din Serbia.
     
Serbia - dependenta de Moscova

Oarecum surprinzator, Serbia este una din tarile balcanice care inca nu a fost afectata de reducerile de gaze rusesti. Asta desi tara importa 92 la suta din necesarul sau anual prin intermediul unei conducte ce traverseaza Ucraina. Serbia consuma circa 2,4 miliarde de metri cub pe an. Circa 60 la suta din aceasta cantitate merge catre industrie, restul spre consumatorii casnici. Rezervele ei de gaze se ridica la circa 100 milioane mc, conform companiei nationale Srbijagas.    
       
Restul

Albania produce o cantitate redusa de gaze din resurse proprii si nu este conectata la retelele ce transporta gaz rusesc. Singura sa dependenta este legata de energia electrica, pe care o importa via Muntenegru si Kosovo. Nici Muntenegru nu depinde de resursele rusesti, necesarul sau energetic fiind asigurat de petrol, electricitate si lemne. Intr-o situatie identica este si Kosovo, cu observatia ca cel mai nou stat european are si o mica productie interna de carbune.       


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12277 vizualizari

 • +4 (8 voturi)    
  Ia uitati-va... (Marţi, 6 ianuarie 2009, 15:50)

  hehe [anonim]

  ...la tampitii astia: au pus Bacaul langa Timisoara pe harta... :)))
  ce incredere sa mai ai in stirile difuzate???
  • +2 (6 voturi)    
   Ce pretentii poti sa ai! (Marţi, 6 ianuarie 2009, 16:09)

   neziaristul [anonim] i-a raspuns lui hehe

   Daca la faculatea de medicina s-a intrat cu 4, la ziaristica se intra cu capul(adica deschid usa cu capul ca mainile sunt ocupate !!!) sau cum zice vorba aia: prosti da multi!
   • +2 (2 voturi)    
    Si totusi... (Marţi, 6 ianuarie 2009, 19:13)

    Serban Marin [anonim] i-a raspuns lui neziaristul

    O privire mai atenta (si, as adauga, mai avizata) ar fi remarcat ca este vorba de Bacau, ci de mai putin cunoscutul si mai exoticul "Suplacu de Barcau", unul dintre centrele care chiar se ocupau candva cu extractia de petrol (astazi mai putin, tinzand chiar catre zero)...
    Neatentia voastra nu diminueaza insa concluzia asupra facultatilor de Ziaristica din Ro...
    • 0 (0 voturi)    
     harta (Miercuri, 7 ianuarie 2009, 10:00)

     PaulR [utilizator] i-a raspuns lui Serban Marin

     La o privire si mai atenta a hartii se poate vedea ca aceasta a fost modificata prin adaugarea (cu un alt font mai mare si de un negru mai intens) partii Suplacu si a unui "r" in Bacau.
     Modificarea e destul de vizibila; ieri harta arata doar Bacau in acel loc.
     Bine ca au corectat. In rest articolul e binevenit si arata ca s-a facut ceva cercetare.
  • +1 (3 voturi)    
   bacau (Marţi, 6 ianuarie 2009, 19:08)

   barcau [anonim] i-a raspuns lui hehe

   este vorba de localitatea Suplacu de Barcau din judetul Bihor.
   Si la medicina (ca si la jurnalistica) se intra dupa ce se promoveaza primele 8(opt) calse in care, la disciplina geografie, toti elevii invata despre Suplacu de Barcau si importanta sa economica.
  • +2 (2 voturi)    
   e corect ! (Marţi, 6 ianuarie 2009, 20:36)

   nu conteaza [anonim] i-a raspuns lui hehe

   ...de fapt are dreptate autorul: SUPLACU DE BARCAU !

   http://www.suplacudebarcau.ro/index_ro.php

   N.R. Multumim pentru atentionare. Am corectat denumirea localitatii de pe harta.
  • 0 (0 voturi)    
   hehe si inca odata hehe (Marţi, 6 ianuarie 2009, 23:13)

   basinica [anonim] i-a raspuns lui hehe

   asta pentru ca tu nu ai auzit de localitatea Suplacu de Barcau
  • 0 (0 voturi)    
   bacau! (Marţi, 6 ianuarie 2009, 23:43)

   dan [anonim] i-a raspuns lui hehe

   Jicule, daca invatai putina geografie aflai ca ce vezi tu acolo langa Timisoara(de si e doar o iluzie din cauza scarii la care e reprodusa harta) e Suplacul de Barcau si nicidecum Bacau
   • +1 (1 vot)    
    pai da! (Miercuri, 7 ianuarie 2009, 9:07)

    hehe [anonim] i-a raspuns lui dan

    Jicule, io am invatat in primul rand sa citesc - Bacau scrie, Bacau citim... :)))
    Dedesubt poa' sa fie si Las Vegas sa se dea destepti unii ca tine...
    De altfel, redactia si-a recunoscut greseala asa ca ce Ba(r)caul mei mai vrei?!! :))
  • 0 (0 voturi)    
   Despre (adevaratii) tampiti (Miercuri, 7 ianuarie 2009, 7:30)

   Gea [anonim] i-a raspuns lui hehe

   Hahahaha! Va sa zica Bacau langa Timisoara!!! Si eu care in prostia mea am crezut ca este vorba de Suplacu de BaRcau! Asta ca sa vedeti si voi cine este ADEVARATUL tampit!
  • 0 (0 voturi)    
   vai , vai si iar vai (Miercuri, 7 ianuarie 2009, 8:49)

   aneta [anonim] i-a raspuns lui hehe

   Da' cum au putut sa faca asa ceva ? Sa puna bacaul langa TIMISOARA ? Ce jignire !
  • 0 (0 voturi)    
   Ia uitati-va (Miercuri, 7 ianuarie 2009, 9:25)

   l. kiss [anonim] i-a raspuns lui hehe

   e suplacu de barcau - jud. bihor, nu bacau
  • 0 (0 voturi)    
   precizare (Miercuri, 7 ianuarie 2009, 10:24)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui hehe

   e vorba de Surplacu de Barcau
  • 0 (0 voturi)    
   geograful (Miercuri, 7 ianuarie 2009, 11:03)

   Antonio [anonim] i-a raspuns lui hehe

   E Barcau....Suplacu Barcau....d-le geograf
  • 0 (0 voturi)    
   geograful (Miercuri, 7 ianuarie 2009, 11:03)

   Antonio [anonim] i-a raspuns lui hehe

   E Barcau....Suplacu Barcau....d-le geograf
  • 0 (0 voturi)    
   Bacau --- barcau... greu cu geografia Romaniei (Miercuri, 7 ianuarie 2009, 16:52)

   gabriel469 [anonim] i-a raspuns lui hehe

   este Surplacu de Barcau si nu Bacau, daca aveai ceva cunostinte de geografie... stiai. :)
 • +2 (2 voturi)    
  Si ce-i cu asta? (Marţi, 6 ianuarie 2009, 16:12)

  AlinN [anonim]

  Rusii au probleme economice, intrucat au intrat si ei in criza.
  In criza este bine sa ai lichiditate.
  Una din putinele surse de lichiditate este vinderea gazului.
  Incalzirea globala, in ciuda acestor zile de frig se resimte si in zona amenintata acum.
  Daca acum, cand este frig nu vand gaz, mai greu sa vanda dupa jumatatea lunii ianuarie cand va fi iarasi temperatura 15 grade.
  Deci in loc sa primim si bonus un dans cazacesc de bucurie din partea rusilor, ca luam mult gaz, ei intrerup gazul. Noi de frig n-o sa murim. Dar ei banii astia nu-i vor mai lua decat daca pornesc cu tancurile.
  • 0 (0 voturi)    
   Tancuri ... (Miercuri, 7 ianuarie 2009, 11:24)

   Eu [anonim] i-a raspuns lui AlinN

   ... din care din nefericire au multe.

   Tancurile ce le avem noi sunt mai slabe. Au nemtii un tanc mai tare (al mai tare din lume), da' noi nu ni-l permitem.
 • +3 (3 voturi)    
  Investitii in centrale nucleare si energie eoliana (Marţi, 6 ianuarie 2009, 16:15)

  alternativu [anonim]

  Da-i in ma-sa de rusi. Sa se inece in gaz. Europa trebuie sa gaseasca in anii ce vin, cat mai repede, solutii pentru alte tipuri de energie.
 • +2 (2 voturi)    
  De fapt ce rezerve avem ? (Marţi, 6 ianuarie 2009, 16:25)

  neurromu' [anonim]

  Aici scrie 1 luna.
  In alt articol 2-3 luni.
  In altul 6 luni.
  Deci, cat avem ?????
  • +1 (1 vot)    
   avem putin (Marţi, 6 ianuarie 2009, 18:01)

   avem putin [anonim] i-a raspuns lui neurromu'

   Pai cat sa avem? Putin?
   1...2..3..6 luni e putin. Cand intrii pe rezerve, esti pe duca...
 • 0 (0 voturi)    
  Kosovo stat? (Marţi, 6 ianuarie 2009, 16:41)

  catalins [anonim]

  Pai atunci trebuie sa mentionam ca republica de la ploiesti are destul de multe zacaminte de petrol si gaze, deasemenea tinutul secuiesc cred ca are ceva gaze naturale.
  Asta pe langa plasarea bacaului langa timisoara - totusi este posibil sa fie o eroare de spelling si sa fie ceva gen Barcau.
 • 0 (0 voturi)    
  Care rezerve? (Marţi, 6 ianuarie 2009, 16:46)

  r [anonim]

  Dar avem rezerve? Sau sunt numai pe hartie? Si economia duduia acum 3 luni!!
 • 0 (2 voturi)    
  de ce rusii? (Marţi, 6 ianuarie 2009, 17:01)

  alecu [anonim]

  nu inteleg o chestie...toata lumea se ia de rusi, dar uita ca problema a plecat de la aroganta (si furturile) ucrainienilor.
  • +2 (2 voturi)    
   de aia (Marţi, 6 ianuarie 2009, 17:35)

   alex [anonim] i-a raspuns lui alecu

   Cu cine are contract Romania pt furnizarea gazelor... cu rusii sau cu ucrainienii? Aroganta si furturile (eventual) ucrainienilor sunt problema rusilor, nu a noastra. Noi dam banul si vrem sa fim serviti, rusii trebuie sa serveasca clientul.
   • +1 (1 vot)    
    cu nimeni (Marţi, 6 ianuarie 2009, 18:07)

    Catelu [anonim] i-a raspuns lui alex

    Romania din pacate nu are contract cu Gazprom, ci cu o firma fantoma cu nume german dar in spatele careia se afla niste borfasi mioritici.
    Si contractul asta se pare ca nu prevede sanctiuni pentru furnizor in asemenea situatii. E tipic romanesc, de aceea si preturile platite de noi sunt mult peste ce refuza acum Ucraina sa plateasca.
    • +1 (1 vot)    
     cum de se poate asta ? (Marţi, 6 ianuarie 2009, 18:38)

     c [anonim] i-a raspuns lui Catelu

     Pai si de ce guvernul nu renegociaza contractul cu rusii ? si de ce nu-i aresteaza pe acei borfasi sau compliciilor din guvern de la acea vreme. Gazprom si-a manifestat interesul pentru a relua discutiile cu Ucraina deci probabil si cu Romania...ma intreb de ce nimeni nu incearca sa renegocieze contractul ?
     • -1 (1 vot)    
      :) (Marţi, 6 ianuarie 2009, 19:28)

      alex [anonim] i-a raspuns lui c

      "De ce nu renegociaza contractul cu rusii?". Odata ce ai semnat un contract nu il renegociezi decat daca ai clauze clare de renegociere in contractul initial. Un contract pe care il poti renegocia cand ai chef e doar o hartie cu care te poti sterge la fund. Plus ca te descalifici total ca partener de negocieri si de contractare.

      Insa...profitand de situatia actuala...statul roman poate solicita despagubiri pentru problemele cauzate de lipsa livrarilor de gaze. In eventualitatea in care arbitrajul acorda despagubiri, firmele intermediare pot plati sau pot cere Gazprom sa le transfere sumele respective. Daca Gazprom nu le sustine, aceste firme pot da faliment (sunt niste firme mici, fara disponibilitati banesti mari), si atunci se pot incheia alte contracte de furnizare a gazului- cu alte firme sau direct cu Gazprom. Simplu.

      @Catelu: exista sanctiuni, dar trebuie ca cel putin o luna de zile sa fie livrate gaze la cel putin 10% sub volumul zilnic nominal din contract. O luna e mult, dar pe de alta parte intr-o luna rezervele interne pot suplini livrari sub normal.
     • 0 (0 voturi)    
      de ce (Miercuri, 7 ianuarie 2009, 9:24)

      jorjel [anonim] i-a raspuns lui c

      Cum sa renegocieze domnule cu producatorul(Gazprom) ?
      Clasa politica se roteste la noi nu se schimba , deci nu pot sa renunte la comisioanele fabuloase si legale din acest "gheseft" doar pt ca asta ar fi .... mai bine pt prostime
   • +2 (2 voturi)    
    ia fa o vizita in spatiul ex-sovietic si (Marţi, 6 ianuarie 2009, 22:34)

    stefan2009 [utilizator] i-a raspuns lui alex

    vezi in Rep.Moldova de exemplu cine-i stapanu, vanzatoarea de la magazin sau clientul?
    Ca vad ca ai uitat apucaturile comuniste in care vanzatorul era dumnezeu.
  • +2 (2 voturi)    
   esti sigur? (Marţi, 6 ianuarie 2009, 17:45)

   florin [anonim] i-a raspuns lui alecu

   si daca da, de unde?

   Din ce citesc pe aici eu am inteles ca :

   1) in cazul Ucraina de acum, rusii vor sa creasca pretul pe care Ucraina sa il plateasca pentru mia de metrii cubi de gaz, dar nu vor sa dea si ei mai mult pentru tranzit
   2) rusii au facut si in alte tari aceeasi faza cu robinetul si au terminat cumparand companii de gaze (transport, etc) din tara in cauza, probabil pe mai nimic

   mi se pare un fel de santaj, in cel mai bun caz
  • +1 (3 voturi)    
   DE CE? (Marţi, 6 ianuarie 2009, 17:55)

   Macao [anonim] i-a raspuns lui alecu

   Asta se poarta. Europenii nu vor sa se ia de Ucraina... e mai bine sa zica ca Rusia e cu problema. Ucrainienii dupa ce platesc atat de putin... vor sa ia gaz pe gratis in speranta ca le merge. Nici o tara nu face asa, nici o companie nu livreaza daca nu i se plateste.
 • +3 (3 voturi)    
  harta (Marţi, 6 ianuarie 2009, 19:43)

  Mihai Vlad [anonim]

  Era bine daca la harta data se dadea si o legenda, sa intelegem care si ce conducta este fiecare culoare.
 • -1 (1 vot)    
  rofl (Miercuri, 7 ianuarie 2009, 8:36)

  Santa [anonim]

  Tremura Balcanii, auzi.. auzi cum tremura Balcanii...
 • -1 (1 vot)    
  criza ..internetului... (Miercuri, 7 ianuarie 2009, 11:01)

  florian jipa [anonim]

  Doamneeeee Doamneeeeee da Doamneeee sa nu se supereeee si americanii saa ne taie si INTERNETUL ... ca o sfeclim rau di tat ....
 • -1 (1 vot)    
  sfecla de iarna (Miercuri, 7 ianuarie 2009, 15:07)

  ruxi [anonim]

  Fuck the new & the ancient order !
  Only shits !
  Amen !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by