Clientii E.ON Gaz Romania nu sunt afectati de deficitul de gaze naturale rezultat in urma reducerii livrarilor de gaze naturale din import, a anuntat marti compania. E.ON Gaz mai precizeaza ca furnizarea gazelor naturale se desfasoara la parametri normali, deficitul fiind acoperit cu cantitati de gaze naturale disponibile din productie interna si din stocurile de gaze naturale existente.

Furnizorul de gaze naturale mai arata ca, pana in prezent, nu a fost nevoit sa aplice masuri restrictive clientilor sai.

E.ON subliniaza ca impreuna cu SNT monitorizeaza evolutia situatiei create, fiind pregatite sa ia toate masurile care se impun, inclusiv masuri restrictive, in vederea limitarii eventualelor dezechilibre ce pot aparea.

Livrarile de gaz rusesc catre Romania prin punctul Isaccea au fost sistate marti dimineata. Prin aceast punct intrau in tara 4,7 milioane metri cubi de gaz pe zi.

Primul ministru, Emil Boc, a anuntat marti ca "niciun cetatean roman nu va avea de suferit din cauza sistarii totale a livrarilor de gaze rusesti prin punctul Isaccea".

Romania nu este singura tara afectata de sistarea livrarilor de gaz din Rusa. Livrarile de gaze au fost oprite si pentru Bulgaria, Grecia, Turcia, Macedonia si Croatia.

Aceasta situatie vine dupa ce, luni, primul ministru rus, Vladimir Putin, a dat ordin gigantului Gazprom sa reduca volumul gazelor naturale livrate Europei prin Ucraina, pentru a descuraja furtul din conducte, de care Moscova acuza Kievul. Rusia s-a angajat insa sa furnizeze energie clientilor europeni prin cresterea livrarilor prin Belarus, Polonia si Turcia.