Rusia a oprit complet trecerea gazului sau destinat Europei prin teritoriul ucrainean, a anuntat, miercuri dimineata, purtatorul de cuvant al companiei Naftogaz, citat de AFP.

"Rusia a lasat Europa fara gaz", a afirmat acesta.

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a cerut Rusiei "reluarea imediata" a livrarilor de gaz pentru Europa, via Ucraina. Liderul de la Kiev i-a transmis o scrisoare presedintelui rus Dmitri Medvedev si sefului CE, Juan Manuel Barroso.

Seful Gazprom urmeaza sa se intalneasca joi cu cel al Naftogaz, pentru a discuta un nou acord de livrare a gazelor, potrivit Ria Novosti.

Luni, primul ministru rus, Vladimir Putin, a dat ordin gigantului Gazprom sa reduca imediat volumul gazelor naturale livrate Europei prin Ucraina, pentru a descuraja furtul din conducte, de care Moscova acuza Kievul.

In acest timp, Itar-Tass transmite ca presedintele Traian Basescu l-a sunat pe premierul Vladimir Putin pentru a-si "exprima ingrijorarea" fata de situatia creata.

Videanu: Populatia nu este afectata

Ministrul roman al Economiei, Adriean Videanu, a declarat pentru Realitatea TV ca "populatia nu va fi afectata", iar CET-urile vor trece pe combustibil alternativ.

Videanu a afirmat ca, dupa ce marti dimineata s-a sistat livrarea de gaze pe la Isaccea, incepand de miercuri de la ora 8 nu mai intra gaze in tara nici prin punctul Mediesul Aurit. Videanu a anuntat ca la ora 10, la Ministerul Economiei se va intruni Comandamentul de urgenta pentru a discuta situatia creata.

"Avem destule rezerve pentru a trece cu bine aceasta iarna", a declarat ministrul economiei.

Livrarile de gaz rusesc catre Romania prin punctul Isaccea au fost oprite total in noaptea de luni spre marti, in jurul orei 3:00. Primul-ministru si ministrul economiei au dat asigurari inca de marti dimineata ca populatia nu va avea de suferit de pe urma crizei gazelor.

Videanu a afirmat marti ca, in prezent, cantitatea de gaze naturale depozitata in stocurile strategice poate asigura necesarul Romaniei pentru urmatoarele 6 luni. In plus, scaderea presiunii din sistem nu ar putea afecta, in cel mai rau caz, decat judetul Galati, care ar putea trece pe consumul de energie alternativa, a declarat Videanu.

La randul sau, Catalin Dimofte, analist pe probleme de energie, a precizat pentru Hotnews.ro ca, datorita rezervelor de gaz si a productiei locale, Romania nu ar trebui sa aiba probleme de aprovizionare 2-3 luni.

Catalin Dimofte a mai spus ca pot sa apara probleme punctuale in unele zone, mai ales in zonele foarte friguroase, si la marii consumatori. "Ne ajuta insa faptul ca unii mari consumatori si-au oprit productia", a precizat analistul.

Cat gaz consuma romanii

In Romania se cosuma zilnic in jur de 61,5 milioane de metri cubi de gaz, insa 4,7 milioane de metri cubi de gaze, provenite din Rusia, nu au mai intrat marti in tara, dupa sistarea livrarilor prin punctul de trecere de la Isaccea.

Dintre cele 61,5 milioane de metri cubi, 33 de milioane sunt asigurate din productia interna, iar populatia consuma maximum 34 de milioane de metri cubi zilnic, potrivit datelor prezentate marti de ministrul economiei.

Ministrul economiei, Adriean Videanu si premierul Emil Boc au declarat ca deficitul de 4,7 milioane de metri cubi pe zi poate fi acoperit din productia interna curenta, din cantitatile de gaz aflate in depozite si prin oprirea livrarii de gaze catre CET-uri, care vor trece pe consumul de combustibil alternativ.