Premierul ceh, Mirek Topolanek, a avertizat ca daca livrarile de gaze rusesti nu vor fi reluate pana joi, "va exista o interventie mult mai ferma din partea UE", transmite AFP.

Seful guvernului ceh nu a precizat ce fel de forma va imbraca reactia UE, care a cerut miercuri, intr-un comunicat, "o solutie urgenta" a conflictului ruso-ucrainean" si o "reluare imediata" a livrarilor catre Europa.

"Criza actuala este mult mai grava decat cea din 2005-2006, este, untr-un fel, inedita", a adaugat premierul ceh, in conditiile in care "cele doua tari sunt mai agresive atunci este vorba de interesele lor".

Potrivit acestuia, nu doar tarile din Europa centrala si din Balcani, dar si Germania - principalul client al Gazprom din UE - "se vor confrunta cu probleme in zilele urmatoare daca situatia ramane neschimbata".

La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, le-a cerut miercuri premierilor Rusiei si Ucrainei, Vladimir Putin si Iulia Timoshenko, sa reia imediat livrarile de gaze naturale pentru Europa, a declarat un purtator de cuvant al CE, citat de AFP.

Presedintia ceha a UE si Comisia Europeana au declarat, marti, ca sistarea livrarilor de gaz rusesc este "complet inacceptabila" si ca livrarile trebuie reluate "imediat".

Luni, primul ministru rus, Vladimir Putin, a dat ordin gigantului Gazprom sa reduca imediat volumul gazelor naturale livrate Europei prin Ucraina, pentru a descuraja furtul din conducte, de care Moscova acuza Kievul.

Miercuri dimineata, Rusia a oprit complet trecerea gazului sau destinat Europei prin teritoriul ucrainean.