Livrarea gazului rusesc ar putea fi reluata la sfarsitul acestei saptamani, s-ar fi decis in cadrul reuniunii de joi de la Bruxelles, dintre oficialii europeni si reprezentanti ai companiilor Gazprom si Naftogaz, au declarat pentru HotNews.ro inalte surse europene.

Acestea au afirmat ca exista "sanse mari sa se ajunga la o intelegere daca nu se va intampla ceva foarte grav", fara insa sa precizeze la ce anume se refera.

Sursele europene au afirmat ca in ultimele zile au avut loc mai multe contacte intre ofiacili ai Comisiei Europene si cele doua companii, Gazprom si Naftogaz, iar faptul ca reprezentantii rusi si ucraineni au acceptat sa mearga la Bruxelles este "mai mult decat un semnal ca se accepta o solutionare a problemei".

Sursele de la Bruxelles afirma ca problema trebuie rezolvata urgent din doua motive. In primul rand, datorita faptului ca nu doar tarile mici din Europa sunt afectate de sistarea livrarilor de gaz rusesc, ci si state mari, precum Franta, Germania sau Spania.

In al doilea rand, temperaturile foarte scazute inregistrate in Europa (la Bruxelles au fost -12 grade joi) impun rezolvarea urgenta a crizei.

Chiar daca gazul rusesc reprezinta circa o treime din gazul consumat in UE si sub 25% din gazul consumat in Europa, se prognozeaza sa se ajunga la o solutie rapida.