Guvernul bulgar a instituit oficial, joi dimineata, masuri de austeritate in privinta consumului de gaze naturale, printr-o hotarare speciala emisa de ministrul Economiei si Energiei, Petar Dimitrov, informeaza Novinite.

Hotararea a fost semnata miercuri seara, de ministrul Dimitrov, dupa ce marti livrarile de gaze rusesti catre Bulgaria au fost suspendate in intregime. Din cauza acestei sistari, fara nici o avertizare prealabila, companiile bulgare care asigura tranzitul de gaz nu mai pot furniza cantitatile de combustibil pentru mai mult de 48 de ore, dupa epuizarea proviziilor.

Bulgaria se confrunta cu o adevarata criza dupa reducerea livrarilor de gaze naturale din Rusia, care acopera 92% din necesarul tarii, fiind principala victima a conflictului ruso-ucrainean pe tema gazelor.

Hotararea vizeaza reducerea consumului zilnic de gaze naturale din Bulgaria de la volumul obisnuit de 12-18 milioane metri cubi pe zi pana la 5,7 milioane mc/zi.

Masura impune intreruperea livrarii de gaze naturale pentru toti consumatorii din tara, cu exceptia societatilor de distributie a gazelor naturale si furnizorilor de agent termic pentru spitale, gradinite, scoli si alte institutii sociale.

De asemenea, ordinul prevede furnizarea gazelor naturale, la capacitate minima, consumatorilor casnici de gaze naturale care nu au posibilitatea de a utiliza carburanti alternativi.

Proviziile de gaz natural pentru toti ceilalti consumatori conectati la reteaua de distributie a Bulgariei sunt epuizate.