Primul grup de observatori UE va ajunge in Ucraina vineri, au anuntat surse ale comisarului european pentru energie. Potrivit acestora, procesul de monitorizare a gazoductelor care traverseaza teritoriul Ucraina va putea demara chiar azi. Ucraina va permite resprezentantilor Rusiei sa faca parte din echipa internationala de monitorizare a tranzitului gazelor pe teritoriul Ucrainei, a anuntat responsabilul presedintiei de la Kiev pe probleme de securitate energetica, Bogdan Sokolovski, dupa ce, initial, guvernul ucrainean nu a fost de acord cu prezenta reprezentantilor Gazprom si ai Ministerului rus al energiei, informeaza postul de radio Eho Moskvy.

Ucraina a refuzat, joi, sa semneze memorandumul privind grupul de monitorizare a tranzitului gazelor rusesti spre Europa. Seful Naftogaz, Oleg Dubina, a declarase, anterior, ca Ucraina garanteaza tranzitul de gaz rusesc daca Gazprom isi reia livrarile.

Pe de alta parte, in cazul crearii unei comisii multilaterale de monitorizare a tranzitului gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei, Gazprom va permite observatorilor sa lucreze in Rusia la statiile de masurare a presiunii in conductele de la granita cu Ucraina, a anuntat presedinele companiei rusesti, Aleksei Miller.

Partea rusa a semnat deja protocolul de infiitare a respectivei comisii, dar documentul nu a fost semnat de reprezentantii Comisiei europene si Ucrainei. Conform documentului, expertii ar trebui sa aiba acces direct la documente si la obiectivele sistemului de transport, precum si la depozitele subterane de gaze, scrie RIA Novosti.