Romgaz ar putea suplimenta productia de gaze cu cel mult 0,5-1 milion metri cubi pe zi, compania operand majorari inca de la inceputul crizei gazelor din Rusia, dar nu poate suplini total lipsa importurilor, a declarat, pentru Mediafax, directorul general adjunct al producatorului, Lucian Stancu.

"Cresterea productiei este posibila. De la inceputul crizei noi am suplimentat-o oricum cu 1-1,5 milioane metri cubi pe zi, dar nu putem suplini total lipsa importurilor din Rusia", a spus Stancu.

El a adaugat ca, dupa operarea acestor majorari, productia ar mai putea creste cu maxim 0,5-1 milion metri cubi de gaze pe zi.

Expertii in domeniul energetic din cele 27 de state membre UE au propus vineri cresterea productiei de gaz in Norvegia, Marea Britanie, Romania si Polonia, pentru a compensa intreruperea livrarilor de gaze rusesti catre Europa, a anuntat vineri Comisia Europeana, citata de AFP.

Principalii producatori de gaze din Romania sunt Petrom si Romgaz.

Potrivit Petrom, compania produce gaze la capacitate maxima, iar o eventuala crestere a productiei poate fi realizata prin investitii masive in explorare si productie.

"Petrom produce de ani de zile la capacitate maxima, iar prioritatea companiei este cresterea productiei prin investitii semnificative in explorare si productie si descoperirea de noi zacaminte", a declarat purtatorul de cuvant al companiei, Dan Pazara.

Productia de gaze in Romania scade anual, pe masura epuizarii naturale a zacamintelor. Totusi, cele doua companii au descoperit anul trecut o serie de zacaminte de gaze, a caror exploatare nu va putea compensa total epuizarea celor existente.