Romania nu poate primi si nu poate oferi ajutor constand in gaze naturale intrucat nu dispune de conditiile tehnice necesare, adica de conducte de interconectare cu tarile vecine, a declarat sambata, pentru NewsIn, directorul general al Transgaz, Ioan Rusu.

"Nu putem nici sa primim, nici sa dam ajutor, in privinta asigurarii cu gaze naturale, intrucat nu avem conditiile tehnice necesare. Oricum, noi ne descurcam cu ce avem", a explicat Ioan Rusu.

In ceea ce priveste conductele de gaze de interconectare, cu tarile vecine, Romania deruleaza un singur astfel de proiect, cu Ungaria. Este vorba de conducta aflata in prezent in constructie, intre Szeged (din Ungaria) si Arad.

Conducta de gaze Arad - Szeged va fi finalizata pana la 1 ianuarie 2010 si va avea o capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an, corespunzator unui debit mediu orar de 500 mii metri cubi/ora. Lungimea totala a conductei va fi de 109 km si va avea un diametru de 700 mm. Pe teritoriul Romaniei, conducta de interconectare are o lungime de aproximativ 62 km intre punctul de conectare Horia (langa Arad) si punctul de frontiera Csanadpalota (Nadlac) de la granita de stat dintre Romania si Ungaria.

SNTGN Transgaz SA Medias – Romania si FGSZ Natural Gas Transmission Ltd.-Ungaria au semnat, la data de 1 iulie 2008, Acordul de dezvoltare si construire a conductei de interconectare Szeged –Arad.

GdF Suez, MOL Energiakereskedő Kft., E.ON Földgáz Trade Zrt., EconGas GmbH si Global NRG Zrt. sunt cele cinci companii care au rezervat capacitate pe termen lung pe conducta de gaze Szeged-Arad, potrivit datelor afisate pe portalul Transgaz.

Expertii pe energie din tarile din UE au propus vineri ca productia de gaz din Norvegia, Olanda, Marea Britanie, Romania si Polonia sa fie adusa la capacitate maxima, pentru compensarea opririi livrarilor de gaz rusesc spre Europa, a anuntat vineri Comisia European[, potrivit AFP.

Cei doi producatori de gaze din Romania, Petrom si Romgaz, au declarat vineri, pentru NewsIn ca deja lucreaza la capacitate maxima.

"Noi functionam la capacitate maxima. Daca marim capacitatea de productie peste nivelul actual, se risca introducerea de gaze neconforme din punct de vedere tehnic in sistemul national, cu apa mai precis, care pot afecta sistemul de transport (n.r. al gazelor)", a explicat vineri pentru NewsIn purtatorul de cuvant al Petrom Dan Pazara.