Presedintele Traian Basescu a fost sunat de omologul bulgar, Gheorghi Parvanov, care i-a cerut ca Romania sa transporte gratuit gazul pe care Bulgaria urmeaza sa-l primeasca din Ucraina, afirma agentia bulgara FOCUS News, care citeaza un comunicat al Presedintiei bulgare, fara a preciza insa cand a avut loc aceasta convorbire telefonica.

Potrivit NewsIn, presedintele bulgar Gheorghi Parvanov a discutat la telefon cu presedintele Traian Basescu pe tema efectelor crizei gazelor asupra economiilor celor doua tari

Referindu-se la decizia Ucrainei de a furniza Bulgariei gaz natural din propriile rezerve, presedintele Parvanov a cerut Romaniei sa asigure tranzitul gratis al gazului natural prin sistemul sau de distributie, daca va fi nevoie.

Pe de alta parte, presedintele Basescu si-a luat angajamentul sa inceapa transportarea gazului natural ucrainean spre Bulgaria de indata ce acesta ajunge la statia de la Isaccea.

Basescu i-a mai spus omologului bulgar ca Romania este gata sa furnizeze pacura si electricitate Bulgariei, daca va avea nevoie.

Cei doi presedinti au fost de acord ca trebuie inceputa construirea instalatiilor de infrastructura necesare astfel incat sa fie interconectate retelele de distributie ale Bulgariei si Romaniei, o idee ce ar putea fi pusa in practica gratie asistentei Uniunii Europene.

Ucraina a anuntat sambata ca va furniza zilnic gaz din rezervele proprii Bulgariei si Republicii Moldova, doua dintre tarile cele mai afectate de sistarea tranzitului de gaz rusesc pe teritoriul ucraineana. Naftogaz a inceput sa furnizeze gaz Republicii Moldova inca de sambata dimineata si va livra acestei tari 1,5 milioane de metri cu cubi de gaz pe zi.

Presa ucraineana a mai scris sambata ca Romania a fost de acord sa tranziteze gazul din rezervele ucrainene spre Bulgaria. "Am convenit cu partea romana asupra termenilor de tranzit, deci cred ca problema se va rezolva in doua sau trei ore", a spus vicepresedintele Naftogaz la un briefing care a avut loc sambata dupa-amiaza, potrivit publicatiei Kyiv Post.

Transgaz: nu am primit nicio comanda privind tranzitul din Ucraina catre Bulgaria

Pe de alta parte, transportatorul roman de gaze, Transgaz, nu a primit nicio comanda privind tranzitul gazelor din Ucraina catre Bulgaria, a declarat duminica directorul general al Transgaz, Ioan Rusu.

"Capacitatea de transport gaze pe una din condcutele Transgaz e rezervata de Bulgaria. Este vorba de o capacitate anuala de 6 miliarde metri cubi gaze. Nu trebuie sa ni se ceara voie sa le transportam gazul, ci trebuie numai sa ni se dea o comanda pentru a face unele demersuri tehnice. Aceasta cantitate de gaze este platita de bulgari. Noi doar il prelaum, il transportam si il predam mai departe Bulgariei, la iesirea din tara", a explicat Rusu.

Acesta a spus ca pana acum nu au primit nici comanda pentru tranzitul gazelor catre Bulgaria.

Ioan Rusu a afirmat ca oricum se asteapta ca in curand sa se ia deciziile pentru reluarea tranzitului de gaze catre Europa.

Bulgaria este 100% dependenta de importul de gaze din Rusia.