Ucraina cere Rusiei sa-i puna gratis la dispozitie un volum zilnic de 21 milioane metri cubi de gaze pentru asigurarea tranzitului, se spune intr-un comunicat al companiei Gazprom, citat de RIA Novosti. "Dar, conform contractului de tranzit in vigoare, societatea Naftogaz Ukrainy trebuie sa foloseasca pentru nevoi tehnologice gaze din propriile resurse, fie sa-l cumpere de la Gazprom sau de alt la furnizor. Ca varianta el poate fi achizitonat de la beneficiarii gazelor rusesti care traverseaza teritoriul Ucrainei", mentioneaza textul.

Naftogaz Ukrainy nu a oferit consumatorilor europeni niciun fel de garantii privind asigurarea unui tranzit fara perturbari a gazelor rusesti pe teritoriul Ucrainei, a anuntat purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov. "Dimpotriva, anexand la normele de monitorizare o declaratie suplimentara, partea ucraineana si in special Naftogaz, a dezavuat acordurile convenite la Moscova de Rusia si UE, care deschideau calea reluarii tranzitului de gaze pe teritorul statului ucrainean", a spus el, comentand afirmatiile recente ale Naftogaz potrivit carora societatea ucraineana confirma toate garantiile formulate inainte.

Declaratia ucraineana atasata la documentul de creare a misiunii internationale de monitorizare a tranzitului de gaze nu este parte integranta a protocolului, ea reflecta exclusiv punctul de vedere al partii ucrainene, a declarat premierul Cehiei, Mirek Topolanek, a carui tara asigura presedintia UE, transmite RIA Novosti.