Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut, miercuri, reluarea imediata a livrarilor de gaze catre Europa, transmite AFP.

"Vreau sa transmit un mesaj clar pentru Moscova si Kiev", a declarat Barroso la Strasbourg.

"Daca acordul cu UE nu este onorat urgent, Comisia Europeana va sfatui companiile europene sa actioneze in judecata si va cere statelor membre sa pregateasca o actiune comuna pentru a gasi modalitati alternative de aprovizionare energetica si de tranzit al gazelor", a spus presedintele CE.

Observatorii internationali care supravegheaza tranzitul gazului rusesc prin Ucraina catre Europa au confirmat ca ucrainenii au fost cei care au blocat caile de aprovizionare, a precizat marti seara compania rusa Gazprom intr-un comunicat. Tranzitul gazelor rusesti via Ucraina, care fusese reluat marti dimineata dupa o saptamana de intrerupere, s-a oprit din nou, Moscova si Kievul acuzandu-se reciproc de acest lucru.

Pe de alta parte, UE cere infiintarea unor rezerve de petrol si gaze pentru 120 de zile.

Concernul rus Gazprom a trimis o noua solicitare pentru tranzitul gazelor prin Ucraina, transmite Ria Novosti. Potrivit unui comunicat al Gazprom, compania Naftogaz a refuzat sa receptioneze gaz rusesc la statia Sudja.

Naftogaz a replicat afirmand ca Gazprom "face tehnic imposibil" tranzitul gazului rusesc spre Europa.