Directorul Transgaz: Am discutat cu Gazprom varianta ca South Stream sa traverseze Romania
Ioan Rusu a precizat ca discutiile au avut loc in octombrie 2008, cand reprezentantanti ai Gazprom au fost in Romania, insa gigantul rus din domeniul energetic nu a facut Romaniei o propunere oficiala.
Vicepresedintele Gazprom, Alexander Medvedev, declarase, la inceputul acestei saptamani, pentru The Money Channel, ca a inceput consultarile cu reprezentantii companiilor romanesti de transport al gazului pentru ca tara noastra sa se alature proiectului South Stream, insa ar urma sa aiba loc noi consultari pentru a primi un raspuns din partea Romaniei.
Romania face deja parte din proiectul Nabucco, gazoduct ce ar urma sa transporte gaz pe o distanta de 3.300 de kilometri, de la marea Caspica, ocolind Rusia.
Gazprom si compania italiana Eni intentioneaza sa construiasca gazoductul South Stream pe sub Marea Neagra, iar acesta ar urma sa aprovizioneze Italia si Balcanii cu gaz rusesc, ocolind Ucraina. Proiectul este considerat un concurent pentru Nabucco, proiect european destinat sa reduca dependenta energetica a Uniunii Europene fata de Rusia, insa Comisia Europeana nu are nimic impotriva South Stream.

INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României
Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
South Stream ca si Nabucco de altfel sunt doua proiecte Science Fiction care se exclud reciproc de tipul:"eu construiesc un pod; dar eu construiesc o barca "proiecte care :
1.costa enorm :20 miliarde Euro SS respectiv 12 miliarde Euro Nabucco
2. cand vor fi gata va fi gata epuizat si gazul rus,respectiv iranian
3 sa aiba tiganii de pe trasee ce fura la conducte pentru fier vechi
4 Nabucco este un avantaj doar pentru Turcia (pe post de Ucraina )
5.ambele proiecte sunt agitate politic si atata ,pentru a se vedea alinierea
6.solutia gazului lichefiat nu va spune nimic ?
tehnologia exista si este nu cu mult, mai ieftina
cel putin arata ca suntem ancorati in prezent
Discutiile interminabile sunt doar propaganda politica !
Apropos , South Stream nu e Science Fiction cu 900 km de conducta submarina? M-ai distrat !
Doar pentru ca Spania face ceva nu inseamna ca este si cel mai bine, si in orice caz spanilolii fac asta pentru ca sunt prea departe de rusi ca sa primeasca gaz prin conducta.
Instalatiile de transformare din lichid in gaz , (treptat si la temperaturi strict controlate) sint extrem de scumpe.
Trecerea unei nave de transport gaz lichefiat prin Bosfor ridica mari semne de intrebare, in primul rind siguranta transportului, o eventuala explozie, matura tot orasul Istambul si cu turcii nu se glumeste !
O instalatie de transformare lichid-gaz , cu capacitate mare ,costa cam 4 miliarde de euro !
Italia este plina de distributori de GPL auto si de gaz metan pentru masini. Exista milioane de autovehicule care au fost modificate ( de obicei direct din fabrica) pentru a functiona cu benzina sau GPL . Exista si varianta benzina sau gaz metan . Exista si variantele cu doar gaz metan ca si combustibil !
Intrebare ajutatoare: spune-mi, te rog, norvegienii folosesc sistemul ala pentru tranzactionare sau doar pentru transport?
PS: Discutia de anul trecut a fost ceva de genul:
Transgaz: "eh... noi stim ca presedintele nostru face tot felul de declaratii la adresa voastra.."
Gazprom: "sa lasam politica si sa vorbim ca doua firme dornice de profit".
Lasand gluma la o parte, da, o conducta submarina nu-i o jucarie ieftina, dar se poate face si s-a mai facut.
Chiar de curand si, culmea, chiar de aceleasi companii care vor sa faca si SS (deci acum au si avantajul unei experiente aproape unice) si, din nou culmea, chiar in/prin/pe sub Marea Neagra, cum vrei s-o iei, draga Eneas. Da un google dupa Blue Stream.
E drept ca n-are decat vreo 400-500km submarini, dar pe de alta parte n-a costat, partea submarina, decat vreo 2 miliarde USD si au facut-o in nici doi ani.
De altfel, cand pierzi vanzari de peste 100 milioane PE ZI, parca investitii de cateva miliarde nu prea te mai sperie...