Directorul companiei Transgaz a confirmat, miercuri, ca a purtat discutii cu reprezentantii Gazprom despre varianta ca gazoductul South Stream sa treaca prin Romania. Ioan Rusu spune, insa, ca nu au fost facute propuneri oficiale in acest sens, potrivit agentiei NewsIn.

Ioan Rusu a precizat ca discutiile au avut loc in octombrie 2008, cand reprezentantanti ai Gazprom au fost in Romania, insa gigantul rus din domeniul energetic nu a facut Romaniei o propunere oficiala.

Vicepresedintele Gazprom, Alexander Medvedev, declarase, la inceputul acestei saptamani, pentru The Money Channel, ca a inceput consultarile cu reprezentantii companiilor romanesti de transport al gazului pentru ca tara noastra sa se alature proiectului South Stream, insa ar urma sa aiba loc noi consultari pentru a primi un raspuns din partea Romaniei.

Romania face deja parte din proiectul Nabucco, gazoduct ce ar urma sa transporte gaz pe o distanta de 3.300 de kilometri, de la marea Caspica, ocolind Rusia.

Gazprom si compania italiana Eni intentioneaza sa construiasca gazoductul South Stream pe sub Marea Neagra, iar acesta ar urma sa aprovizioneze Italia si Balcanii cu gaz rusesc, ocolind Ucraina. Proiectul este considerat un concurent pentru Nabucco, proiect european destinat sa reduca dependenta energetica a Uniunii Europene fata de Rusia, insa Comisia Europeana nu are nimic impotriva South Stream.