Deprecierea leului a fost provocata si de criza gazelor

Intarirea leului nu se va produce pana cand actualul guvern nu va prezenta un angajament ferm privind politici bugetare si salariale restrictive. Asa a afirmat pentru HotNews.ro, economistul sef al BNR, Valentin Lazea, care a explicat ca interventia BNR nu este suficienta pentru aprecierea leului. El a mai spus ca deprecierea accentuata din ultima perioada a fost cauzata si de criza gazelor care a dus la cereri mari de valuta. In plus, au avut loc si actiuni speculative puternice. Ieri, leul s-a oprit in jurul valorii de 4,27 la cursul oficial.

Guvernul ar putea anula programul "Casa verde"

Programul Casa Verde a fost amanat inca o data, pentru a treia oara. Ieri trebuiau sa fie facute publice numele firmelor autorizate sa instaleze sisteme ecologice de incalzire subventionate 90% de stat. Acest lucru nu s-a intamplat pentru ca noul ministru al Mediului spune ca nu are incredere in regulamentul programului. In plus, deocamdata nu sunt bani si, de aceea, ministrul nu exclude chiar posibiliatea ca programul sa fie anulat. Guvernul urmeaza sa ia o decizie in sedinta de astazi. Casa Verde reprezinta o gura de oxigen pentru mii de firme ale caror comenzi au scazut semnificativ din cauza incetinirii sectorului constructiilor.

BNR a relaxat creditul ipotecar

Romanii care vor sa-si cumpere o locuinta pot lua, in curand, imprumuturi mai mari, dupa ce Banca Nationala a permis ieri calcularea unui grad de indatorare mai mare pentru creditele cu garantii imobiliare. De asemenea, pentru acest tip de credit a fost eliminat testul de stres. Astfel, gradul de indatorare va creste cu cel putin 10 puncte procentuale insa nu va depari 70% din veniturile nete lunare ale familiei. Veniturile luate in considerare raman ca si pana acum, cele declarate in anul anterior la fisc, cu o marja de 20%. In plus, pentru un astfel de credit aveti nevoie de un avans de 20-25%. Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, crede ca, in cel mult o saptamaa, toate bancile comerciale vor avea gata noile norme de creditare. Analistii bancari sunt de acord ca decizia BNR este una buna, dar ca nu are o anvergura atat de mare incat sa relanseze creditarea si sa deblocheze piata imobiliara. Economistii BNR estimeaza pentru acest an o crestere a creditarii de maximum 10-15%.

Ministrul Mediului nu se lasa induplecat de producatorii auto

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, nu a fost convis de reprezentantii Dacia si Ford si nici de cei ai APIA sa mentina taxa auto la o valoare ridicata. El va propune Guvernului, astazi, sa suspende ordonanta care a triplat taxa, pana cand va elabora o lege ce va fi trimisa apoi la Parlament. Drum lung. Pana atunci, importurile de masini vechi ar urma sa fie taxate la nivelul redus din vara trecuta, care a dus la o invazie de autoturisme second-hand.

Marile burse, in scadere

Masura BCE de a reduce din nou dobanda cheie nu a reusit sa redea incredere pe pietele de capital. Marile burse europene au fost in scadere cu pana la 2%, ca urmare a temerilor privind sectorul bancar si a prabusirii pretului petrolului sub 35 de dolari barilul. La noi, bursa a inchis mixt pe o lichiditate in crestere cu 40%. Bursa de pe Wall Street a terminat sedinta in usoara crestere. Indicele Dow Jones a urcat 0,20%, iar Nasdaq a castigat 1,41%. Actiunile Citigroup si Bank of America si-au mai redus din pierderi.

Si, din agenda economica a zilei:

La Palatul Victoria, sedinta de Guvern avand ca tema proiectul de buget

La Bruxelles, reuniune ministeriala a statelor membre pentru gasirea unor solutii comune de sustinere a industriei auto.