Companiile Gazprom si Naftogaz vor semna, luni acordul de livrare a gazelor catre Europa, dupa care tranzitul va fi reluat - a anuntat premierul ucrainean Iulia Timosenko, citata de agentiile internationale de presa. Ea a declarat ca imediat ce vor fi stabilite toate detaliile acestui acord, se va deplasa la Moscova pentru a semna documentul. BBC relateaza, insa, ca pozitia presedintelui ucrainean este neclara, iar acest lucru ar putea sa devina cauza unui impas.

De altfel, Rusia si Ucraina au semnat, duminica dimineata, un acord de reluare a tranzitului, dupa ce Iulia Timosenko s-a intalnit, sambata, la Moscova cu omologul sau rus, pentru prima data de la izbucnirea crizei gazelor. In urma acestor discutii, premierul rus Vladimir Putin a promis ca livrarile de gaze catre Europa vor fi reluate in scurt timp.

Solutii comune pentru depasirea crizei

Tot sambata a avut loc la Moscova si conferinta internationala la care presedintele rus Dmitri Medvedev i-a invitat pe liderii statelor consumatoare si transportatoare de gaze rusesti, pentru a discuta solutii comune privind depasirea actualei crize a gazelor si prevenirea repetarii acesteia.

Cei doi premieri au cazut de acord ca Ucraina sa cumpere, in 2009, gaz rusesc cu o reducere de 20%, conditia fiind insa ca Ucraina sa mentina tarifele de tranzit catre Europa la acelasi nivel din 2008. "De la 1 ianuarie 2010, Ucraina si Rusia vor trece la preturile europene pentru gaz si pentru tranzit", a afirmat Vladimir Putin, citat de AFP.