Statele din Europa Centrala si de Est trebuie sa isi interconecteze reteaua de gaze naturale pentru a putea face fata unor situatii precum recenta criza a gazelor, a declarat luni Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele executiv al OMV, in cadrul unei conferinte la Viena. El a mai precizat ca Nabucco sau South Stream reprezinta solutii pentru independenta energetica a Europei Centrale si de Est.

"In recenta criza a gazelor, statele dezvoltate, precum Franta, Marea Britanie, Germania, nu au fost afectate de intreruperile de gaze rusesti, insa statele din Europa Centrala si de Est, cu exceptia Romaniei, au avut de suferit", a spus Ruttenstorfer.

Pentru a face fata unor noi astfel de situatii, Wolfgang Ruttenstorfer sustine ca statele vecine din aceasta regiune trebuie sa isi interconecteze sistemele nationale de transport a gazelor. Astfel, seful OMV crede ca sistemul de transport al gazelor din Austria trebuie interconectat cu cel din Slovacia, cel din Romania cu cel din Ungaria si Bulgaria, iar cel din Bulgaria cu sistemul din Grecia.

"Marile proiecte, precum Nabucco sau South Stream, reprezinta solutii pentru sporirea independentei statelor din Europa Centrala si de Est de gazele rusesti. Cred insa ca a devenit clar, in aceasta criza, ca statele vecine trebuie mai bine conectate", a declarat Ruttenstorfer.

Pe de alta parte, oficialul OMV a spus ca grupul petrolier este afectat de ieftinirea petrolului, ceea ce va duce la o reducere a profitabilitatii. Aceasta, in contextul unui acces mai greu la finantare va duce la incetinirea dezvoltarii grupului in regiune.